Vijesti 01.08.2016.

Nužda zakon mijenja: Umjesto kancelarija prave stanove

ČITANJE: 2 minute

Sve češće investitori odustaju od poslovnih zdanja i grade male stanove.

Skupština grada je nedavno odobrila izmjenu regulacionog plana, kako bi se preduzeću „MM invest“ omogućilo da na atraktivnoj lokaciji iza stare zgrade Vlade RS umjesto planirane poslovne zgrade izgradi desetospratnicu sa 70 stanova.

U ovoj kompaniji priznaju da izmjena plana nije ni jeftin ni jednostavan proces, ali da su se na to odlučili isključivo zbog „stanja na tržištu“. Vjeruju da je lakše prodati stanove od oko 70 kvadrata, nego kancelarije i poslovne prostore.

Zgrada koja će uskoro nići na lokaciji između ulica Pave Radana, Prvog Krajiškog Korpusa i Svetozara Markovića, nije jedina koja je, još prije postavljanja temelja, promijenila namjenu. Za posljednje dvije godine Skupština Grada je izmjenila tri regulaciona plana, na zahtjev investitora, koji su umjesto poslovnih objekata odlučili da grade stambeno–poslovne zgrade, a u prodceduri su još tri takva zahtjeva, potvrđeno je u Gradskoj upravi.

Za poznavaoce prilika to nije iznenađenje. Trgovci nekretninama podsjećaju da se u poslovnom kompleksu „Čajavec“ u centru grada neki prostori nude po cijeni od 500 KM po kvadratu, što je trostruko jeftinije od najjeftinijih stanova.

– U Banjaluci je danas skoro nemoguće prodati poslovni prostor. Najtraženiji su mali stanovi, vrijedni do 100.000 KM. Najčešće mušterije su ljudi iz manjih mjesta u RS koji kupuju garsonjere za djecu na školovanju, ili gastarbajteri – penzioneri – kaže agent za promet nekretninama Dragan Milanović.

Radivojac: Nema privrednog rasta

Privreda ne može da generiše nikakav rast, pa poslovni objekti ne trebaju nikom. Stanovi još ne gube vrijednost, zbog specifičnog položaja Banjaluke, kao administrativnog i univerzitetskog centra, te zbog tradicije po kojoj je ulaganje u stan ili kuću najsolidnija investicija, kaže profesor banjalučkog Ekonomskog fakulteta Goran Radivojac.

(Blic)