Vijesti 28.10.2015.

Budžet RS oštećen za 100 miliona KM zbog lož ulja

ČITANJE: 2 minute

Image: 0048609197, License: Royalty free, Restrictions: Not available for license to or for use in Japan. For multi-territory license please contact your Corbis Account Representative. Not available for license to or for use in the Republic of Korea. For multi-territory license please contact your Corbis Account Representative. Content not available for subscription distribution., Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, Corbis

Samostalni poslanik i član poslaničkog kluba SNSD-a u parlamentu Srpske Vojin Mitrović upozorio je večeras da je republički budžet godišnje uskraćen za 80 do 100 miliona KM zbog nelegalne potrošnje lož ulja na benzinskim pumpama u RS.

Tokom večerašnje rasprave o predloženom nacrtu izmjena zakona o trgovini, kojim se pooštravaju uslovi za točenje lož ulja na benzinskim pumpama, poslanik Mitrović, koji je vlasnik bijeljinskog “Oktan prometa”, izjavio je da se nelegalnim točenjem ovog derivata nanosi ogromna šteta republičkom budžetu, na osnovu neplaćenih akciza.

On je kazao da je RS, uz Brčko Distrikt, jedina u okruženju u kojoj je i dalje dozvoljeno da se lož ulje prodaje putem “pištolja” na benzinskim pumpama.

– Međutim, predložena promjena zakona, kojom se predviđa da se lož ulje prodaje samo putem auto – cisterni, neće imati efekta ukoliko se ne postigne ne dogovor sa Distriktom da i oni onemoguće ovu pojavu, kako  se ne bi ponovila situacija od prije desetak godina kad su ljudi masovno hrlili u Brčko po gorivo pošto su oni u to vrijeme imali imali nižu taksu za putarinu – naveo je Mitrović.

On je ukazao da je susjedna Hrvatska ovaj problem riješila tako što je zabranila prodaju lož ulja na benzinskim pumpama, dok je Srbija onemogućila zloupotrebe tako što svi kupci ovog derivata unaprijed plaćaju akcizu i putarinu, a povrat uplaćenih dažbina vrše uz priloženi dokaz o tome da je gorivo zaista potrošeno za zagrijavanje prostorija.

Izmjenom Zakona o trgovini predviđeno je da se prodaja lož ulja ubuduće obavlja isključivo iz auto cisterni, s ciljem da se spriječi točenje ovog derivata za pogon motornih vozila, što je sada masovna pojava.

Poslanici Narodne skupštine sutra bi trebali glasati o predloženom nacrtu zakona.

(Banjaluka.net)

Oznake: Vojin Mitrović