O ROMANU SA BANJALUČANIMA: Nele Karajlić predstavio drugi dio trilogije “Solunska 28”

U ugodnom ambijentu pivare i pivnice “The Master Craft Brewery” u Banjaluci u četvrtak veče Nenad Janković, alijas dr Nele Karajlić, promovisao je drugi dio romana i zamišljene trilogije “Solunska 28”.

Promociju su organizovale Pozitivne snage Srpske, a na njenom početku dr Karajlić je kazao kako je on kao muzičar svirao i u najvećim birtijama i na benzinskim pumpama, ali da kao pisac nikad do sada nije nastupio u jednoj pivari.

Iako njegovu ličnost, kako je istakao, često povezuju sa pivom, to se ne može reći za njegovu književnost. Da li ljubitelji piva ili književnosti, posjetioci Neletove promocije družili su se s piscem do samog fajronta. Riječ je dakako o fajrontu u pivnici, a ne onom u Sarajevu o kojem govori Neletova prva knjiga. Sve tri njegove knjige, nastavio je dalje, zahvalnost duguju burnoj istoriji Srba u dvadesetom vijeku jer, ističe on, umjetnost i nastaje zahvaljujući burnim vremenima.

“Za vrijeme najkrvavijih i bratoubilačkih ratova u Italiji pojavili su se Leonardo, Mikelanđelo, Rafaelo i Donatelo, a za vrijeme pet vijekova demokratije u Švajcarskoj izmišljen je samo sat sa kukavicom”, duhovit je bio Karajlić.

On se tokom promocije posebno osvrnuo na značaj Radio Beograda, koji je umnogome mjesto radnje njegovog romana i koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata (vrijeme radnje romana) bio najvažniji radio Nijemaca u okupiranoj Evropi.

Zanimljivo je da u samom uvodu knjige stoje tri datuma koja otkrivaju kada su Nijemci bombardovali Beograd, kada su ušli u njega i kada je Crvena armija oslobodila ovaj grad, uz napomenu da će čitalac lakše čitati štivo ukoliko poznaje ove činjenice. Karajlić je svoju bilješku pravdao riječima da je znanje umrlo.

“Zašto je umrlo? Previše je ljudi na planeti, a premalo je znanja. Drugo je kad određenu količinu znanja dijeli jedna milijarda, a drugo je kad određenu količinu znanja dijeli sedam milijardi. Znanje se dijeli na količinu ljudi. Nove generacije znaju sve manje zato što je liberalni kapitalizam gdje mi živimo sistem koji insistira na specijalizaciji čovjeka, da najbolje znaš ono što radiš, a o ostalom da pojma nemaš”, kazao je Karajlić. On je govorio i o tome da li je u liberalnom kapitalizmu teže napisati ili promovisati knjigu.

“Teže je napisati, naravno. Promocija je neka vrsta estradnog rada pomiješanog sa poznavanjem mentaliteta publike. Uvijek računaš na to da je prezentuješ na najbolji mogući način. To je jedna vrsta marketinga koju mora čovjek danas da ima u ovom svijetu u kojem je sve roba pa i književnost”, naveo je Nele.

On je dodao da je za njega lično kontakt sa publikom ipak nemjerljivo iskustvo.

“Kada ih vidite, kad popričate s njima dobijete posebno nadahnuće za dalji rad, a to je ono što svakom umjetniku najviše treba – nadahnuće”, zaključio je Karajlić.

(Nezavisne)

SONJA MARKOVIĆ: “Carnegie Hall” ostvarenje sna svakog umjetnika

Mlada pijanistkinja iz Foče Sonja Marković nastupiće u Njujorku 11. juna u čuvenom “Carnegie Hallu”, zajedno sa Banjalučankama Sonjom Vojvodić, violinistkinjom, i Lidijom Paulin, violončelistkinjom. Ovaj talentovani trio će izvesti kompoziciju Arna Babadjaniana, jermenskog kompozitora. Markovićeva je u razgovoru za “Nezavisne” objasnila da su do nastupa došle pobjedom na međunarodnom takmičenju “Viva – Musica”, koje

RADOJIČIĆ: Cilj za predstojeće lokalne izbore – pobjeda na oba nivoa

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Igor Radojičić poručio je da na predstojećim lokalnim izborima žele pobjedu na dva nivoa i najavio da ulaze u proces formiranja štabova i u ostale predizborne radnje. Radojičić je rekao novinarima u Banjaluci da je cilj ove stranke jasan – pobjeda na izborima za gradonačelnika u partnerstvu sa drugim koalicionim

CVIJANOVIĆEVA O NEMIRIMA U SP: Koalicija neće biti ugrožena

Kako god da se razriješi trenutna situacija u Socijalističkoj partiji, koaliciona većina neće biti ugrožena, izjavila je potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović, uoči današnjeg održavanja proširene sjednice Gradskog odbora SNSD Banjaluka.  Socijalističku partiju ovih dana drmaju nemiri, kada su prvo poslanici SP u Narodnoj skupštini RS zatražili smjenu Petra Đokića sa mjesta predsjednika te partije, ali

RADOJIČIĆ: Počinje proces unutarstranačkog kandidovanja

Gradski odbor SNSD-a, na proširenoj sjednici u Banjaluci koja je u toku, definiše zadatke za prvi dio ove godine, s obzirom da su lokalni izbori u oktobru. Predsjednik Gradskog odbora Igor Radojičić kaže da počinje proces unutarstranačkog kandidovanja, a sve bi trebalo biti završeno u maju. Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović rekla je da je cilj

U Banjaluci proslava Kineske nove godine

Proslava Kineske nove godine biće održana večeras u Banjaluci uz bogat program koji će izvesti polaznici Konfucijevog instituta banjalučkog Univerziteta i na taj način obilježiti ulazak u godinu pacova – 2020. Prema kineskom lunarnom kalendaru, Kineska nova godina ili Praznik proljeća ove godine se obilježava upravo 25. januara, saopšteno je iz Konfucijevog instituta. Organizatori su

Iz banjalučke inspekcije najavljuju veću kontrolu objekata brze hrane

Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Banjaluka najavili su da će u ovoj godini pojačano kontrolisati objekte u kojima se priprema hrana, pogotovo restorane brze hrane. “Imali smo nekoliko slučajeva trovanja hranom i kontrole će biti pojačane i rigorozne. Posebno ćemo kontrolisati utrošak pojedinih namirnica u procesu proizvodnje i distribucije spremljenih jela. Dužnu pažnju i