Vijesti 13.03.2016.

O spornim pitanjima obrade i objave rezultata popisa

ČITANJE: 1 minuta
popis
Direktori statističkih agencija u BiH sutra bi trebalo da se sastanu kako bi sagledali da li mogu biti riješena sporna pitanja u vezi sa obradom i objavljivanjem rezultata popisa stanovništva, rekla je direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković.

Sastanak bi trebalo da bude održan sa početkom u 12.00 časova, odnosno prije održavanja sjednice Centralnog popisnog biroa koja je zakazana sa početkom u 16.00 časova, rekla je Čičkovićeva ranije Srni.

Na sjednici Centralnog popisnog biroa koja je 9. marta održana u Sarajevu nije postignut dogovor o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva BiH, a konačno rješenje trebalo bi da bude postignuto na sastanku sutra.

Čičkovićeva je podsjetila da se sporna pitanja odnose na određivanje “stalnog stanovnika” i izrazila optimizam da će se postići uspjeh u iznalaženju rješenja.

-Republički zavod za statistiku uvijek se zalagao za poštovanje zakona i preporuka međunarodnih eksperata i prihvatio je većinu preporuka međunarodnih eksperata, osim njih par koje nisu bile u potpunosti usaglašene sa propisima- navela je Čičkovićeva.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je da će stručno osoblje Agencije za statistiku BiH, zavoda za statistiku Republike Srpske i FFBiH nastojati da do ponedjeljka usaglasi jedinstveni program za obradu podataka popisa stanovništva. Rok za objavu konačnih rezultata popisa stanovništva, koji je izvršen 2013. godine, je 1. juli.

(Agencije)