Politika 03.12.2015.

O vraćanju starog grba i himne RS: Nerealan potez koji će izazvati nove pritiske?

ČITANJE: 3 minute
grb rs
Iznenadna najava predsjednika RS Milorada Dodika da će SNSD tražiti vraćanje starog grba i himne Srpske te ukidanje svih odluka Ustavnog suda BiH koje su donesene na političkoj osnovi analitičari ocjenjuju kao preambiciozne i nerealne u trenutnim političkim okolnostima te dodaju da je riječ o zahtjevima koji bi mogli da naštete RS!

Prema riječima naših sagovornika, ovakav pristup rješavanju problema koji je izazvala odluka Ustavnog suda o zabrani obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. januara, mogao bi da donese nove pritiske na RS. Politički analitičari i opozicija u RS smatraju da je potrebno sve napore usmjeriti na ukidanje odluke o zabrani Dana Republike, a da ostale zahtjeve treba ostaviti za drugo vrijeme.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Radomir Nešković tvrdi da je nerealno očekivati da se na bilo koji način Srpskoj vrate stari grb i himna.

– Ovakvi zahtjevi izlaze iz okvira trenutne realnosti na političkoj sceni u BiH. Sa druge strane, nije nikako dobro u ovakvim okolnostima insistirati na tim stvarima i trpati sve odluke Ustavnog suda BiH zajedno s ovom posljednjom, koja je pitanje svih pitanja i na čemu prevashodno treba raditi da njeno izvršenje bude spriječeno. Odbijanje svih odluka Ustavnog suda do sada može biti program jedne stranke, u ovom slučaju SNSD-a, kojim će se rukovoditi funkcioneri te partije, ali teško da može zaživjeti u stvarnosti – rekao je Nešković.

Trajna kategorija

On navodi da je važno da političari iz RS ne odstupaju od zajedničkih dogovora i da svu svoju pažnju posvete borbi za Dan Republike, iako smatra da ni Zakon o Ustavnom sudu BiH ne može mnogo toga da promijeni.

– Dogovor političkih lidera iz RS o donošenju novog zakona ne može riješiti trenutnu situaciju preglasavanja u ovoj pravosudnoj instituciji jer se to može postići samo izmjenom Ustava BiH, odnosno člana 6. Stranci u ovom sudu su trajna kategorija i vi njih ne možete izbaciti, već samo promijeniti njihov način biranja, kao što ne možete povećati broj sudija iz entiteta, koji su tačno određeni ustavom. Zato je važno da se traži preispitivanje ove odluke i na taj način pokuša riješiti problem – dodaje Nešković.

Svijest o riziku

Politička analitičarka Ivana Marić tvrdi da su najave o vraćanju starog grba i himne RS neprovodive u ovakvim okolnostima i predstavljaju obično zamajavanje javnosti.

– Ne znam otkud predsjedniku RS tolika snaga da stalno predlaže inicijative za koje i sam zna da ne može da ih provede. Jasno je da su to prijedlozi koji služe samo da bi se privukla pažnja javnosti i podigla popularnost. Dodik je svjestan rizika koji bi jedna ovakva inicijativa donijela sa sobom jer bi se u slučaju ovakvog prijedloga ekspresno uključile i Evropska unija i SAD, koje bi dodatno pritisle vlast u RS. Ovo je samo pokušaj da se uzburka javnost i svako ko ima imalo odgovornosti prema budućnosti građana ne bi nešto ovakvo provodio u stvarnost. Ukoliko ipak dođe do toga, za šta su šanse ravne nuli, to bi sve nas unazadilo i dovelo do političke, a vrlo lako i do ekonomske blokade – rekla je Marićeva.

(Press)