Vijesti 18.11.2016.

Oaza zelenila bogatija za 175 novih sadnica

ČITANJE: 2 minute

Zasađivanjem 175 sadnica drveća na području grada juče je počela jesenja akcija uređenja gradskog zelenila tokom koje će biti ne samo podmlađeni drvoredi, već i orezano postojeće drveće i uklanjane suve grane.

U Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja ističu da su među novim sadnicama stabla lipe, platana, javora, likvidanfora, smrče i ginka.

– Povoljni vremenski uslovi idealni su za sadnju novog drveća pa ćemo tako tokom ovog mjeseca u potpunosti obogatiti drvorede i zelenilo. Juče smo sadili četinarsko drveće u ulici Ivana Gorana Kovačića uz zapadni tranzit, s ciljem smanjenja buke i aerozagađenja. Popunjavali smo i drvorede u širem i užem centru grada u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića. Obogaćeni i “podmlađeni” su i drvoredi u ulicama Mladena Stojanovića, Aleja Svetog Save, Jovana Dučića, Stevana Mokranjca, Milana Tepića, Bana Lazarevića, Gundulićeva, Vase Pelagića, Zdrave Korde, Đede Kecmanovića, Gavre Vučkovića, Vladike Platona i Vojvode Putnika – rekli su u ovom odjeljenju.

Dodaju da će ove jeseni biti zasađeno oko 80 kalemljenih sadnica, sa određenim karakteristikama, među kojima su japanska trešnja, kuglasti bagrem i jasen.

– Pored sistema za zalijevanje koji uvodimo, sadnice takođe treba da imaju određene karakteristike, a to znači da moraju biti određenog obima debla, visine i slično – objasnili su u nadležnom odjeljenju.

Kako su istakli, nastaviće i sa zamjenskom sadnjom zelenila u stambenim blokovima.

– To će, između ostalog, biti rađeno i u ulicama Vojvode Stepe Stepanovića, Majke Jugovića, Franca Šuberta, Bulevaru srpske vojske, Ivana Kukuljevića, Skendera Kulenovića, Ognjena Price, Kozarskoj i drugim ulicama u kojima se ukaže potreba – kazali su u odjeljenju.

Stanovnik Rosulja Saša Bobar kaže da je jesenja akcija orezivanja i sadnje novih stabala jedna od najkorisnijih aktivnosti u koju grad ulaže novac.

– Na taj način čuvamo zelenilo, simbol po kojem je Banjaluka poznata. Čitav život živim u ulici koja je ukrašena drvoredima i svaki put kada vidim radnike da orezuju ili čiste oko drvoreda obradujem se. Ne bih mogao da zamislim ovaj grad bez njegovih aleja i zelenila – rekao je Bobar.

Cvjetnjaci

Radnici “Tamarisa” ovog mjeseca, pored orezivanja, vadiće panjeve, popunjavati prazna mjesta u cvjetnjacima i uzimljavati ružičnjake u parkovima i na kružnim tokovima.

– Apelovali bismo na nesavjesne građane da ne uništavaju gradsko cvijeće i ne lome mlade sadnice. Svaki put vandali unište od 10 do 20 odsto sadnica – rekli su u “Tamarisu”.

(Glas)