Politika 29.09.2015.

Obama i Putin 100 minuta iza zatvorenih vrata

ČITANJE: 2 minute
obama putin
Predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije Barak Obama i Vladimir Putin sastali su se danas iza zatvorenih vrata na marginama Generalne skupštine UN, javljaju agencije.

Kako je izvestio Rojters, Putin je na pres konferenciji posle susreta rekao da je razgovor bio veoma koristan i otvoren, i izrazio spremnost da unaprijedi odnose sa SAD i da radi na prevazilaženju postojećih razlika.

On je rekao da su razgovori vođeni o situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku i da su im mnogi stavovi bili identični.

Putin je naveo da je sa Obamom razgovarao o učesću Rusije u vojnoj kampanji zajedno sa zapadnim državama protiv Islamske države u Siriji, sa mandatom UN.

On je istakao da Rusija planira da pojača pomoć sirijskoj armiji, ali nikada neće učestvoivati u kopnenoj vojnoj operaciji u Siriji.

Ruski predsjednik je dodao da o sudbini sirijskog predsednika treba da odluči sirijski narod, a ne lideri SAD ili Francuske.

Ovo je prvi zvaničan susret Putina i Obame u poslednje dve godine, od juna 2013. Razgovor, koji su inicirali Amerikanci, iako je bilo predviđeno da traje 55 minuta, trajao je više od 100 minuta, naveo je TAS S.

Rojters navodi riječi neimenovanog američkog zvaničnika da su se Obama i Putin složili da nađu političko rješenje u Siriji, ali da se ne slažu oko sudbine sirijskog predsjednika.

Oni su se saglasili i da američka i ruska vojska treba da razgovaraju kako ne bi došlo do konfliktne situacije u eventualnim operacijama u Siriji.

Obama je rekao Putinu da SAD vjeruju da neće doći do stabilizacije situacije u Sirji dok god je Basaar al Asad na vlasti.

Prema riječima američkog zvaničnika, Putin je rekao Obami da je svijetu potrebna podrška Asada jer njegova vojska ima najbolje šanse da porazi ekstremiste Islamske države.

Američki zvaničnik je rekao i da je Obama izrazio zabrinutost Putinu u vezi sa primenom sporazuma iz Minska o Ukrajini, uključujući nameru proruskih aktivista da održe lokalne izbore.

Dvojica predsjednika su, kako je navedeo isti izvor, polovinu vremena tokom susreta posvetila situaciji u Ukrajaini, a polovinu situaciji u Siriji.

(Agencije)