Politika 16.11.2015.

Obama: Nećemo napasti sa kopna

ČITANJE: 1 minuta
barak-obama
Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je danas da će se njegova zemlja držati sadašnje strategije u borbi protiv “Islamske države” u Siriji i Iraku i odbacio mogućnost slanja kopnenih trupa u borbene misije u tim zemljama.

“Uslijediće intenziviranje strategije koju sada imamo i to je strategija koja će na kraju uspjeti”, rekao je Obama na konferenciji za novinare na kraju samita G20 u Turskoj.

On je dodao da će za uspjeh borbe protiv militanata u Siriji i Iraku biti potrebno vrijeme.

Obama je rekao da će njegova administracija učiniti sve što je potrebno da bi američki narod bio bezbjedan.

Predsjednik SAD dodao je da Vašington nije potcijenio sposobnost “Islamske države” i da stalno ima u vidu sposobnost te grupe da izvrši napade na Zapadu.

On je dodao da ta organizacija ne vodi “konvencionalan rat” i da ju je teško zaustaviti. Obama je dodao da SAD ne treba da pristanu na narativ te organizacije, jer bi joj time dale status prave države.

“Ovdje nije riječ o tome. Oni su ubice. Nije riječ o sofisticiranosti određenog oružja koje oni imaju nego o ideologiji koju nose sa sobom i spremnosti da umru”, naglasio je Obama.

Obama je rekao da njegova strategija ima najviše šansi za uspjeh iako ne donosi mogućnost da je mediji opisuju kroz “zgodne naslove”.

Američki predsjednik dodao je da bi SAD, Francuska, Turska i ostale zemlje primijenile brzo rješenje za problem “Islamske države” kada bi ono postojalo.

(Agencije)