Vijesti 06.04.2016.

Obama o aferi “Panama”: Bogati pojedinci i kompanije manipulišu sistemom koristeći rupe u zakonu

ČITANJE: 1 minuta
obama
Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da otkriće da su političari i biznismeni skrivali novac u kompanijama koje su bile paravan za malverzacije pokazuje da je izbjegavanje plaćanja poreza globalni problem.

“Izbjegavanje poreza je globalni problem”, rekao je Obama.

Obama je prije dnevnog brifinga istakao da bogati pojedinci i kompanije, kako je rekao, “manipulišu” sistemom, koristeći rupe u poreskom zakonu.

Naglasio je da pojedine američke kompanije, koje se spajaju sa stranim firmama, samo da bi smanjile svoje poreske obaveze, ne plaćaju svoj dio za dobrobit američke privrede.

“To se ne dešava samo u drugim zemljama, i u Americi ima ljudi koji koriste iste stvari, a veliki dio toga je nelegalan”, rekao je Obama.

Međunarodni konzorcijum novinara istraživača (ICIJ) je otkrio 11,5 miliona tajnih dokumenata o poslovanju kompanije u Panami i podijelio ih sa 80 svjetskih medijskih kuća.

Njemački list “Suddeutsche Zeitung” i britanski “The Guardian” su objavili dio tih dokumenata koji otkrivaju kako su offshore kompanije prale novac i izbjegavale poreze brojnih klijenata, među kojima su bile i desetine predsjednika i visokih zvaničnika država iz cijelog svijeta, kao i biznismena, sportista i drugih javnih ličnosti i poslovnih subjekata.

Među hiljadama osoba koje su posredstvom kompanije u Panami otvarali offshore firme i račune i tako prali novac i utajivali porez nalaze se i brojni bivši i aktuelni svjetski zvaničnici, sportisti i privrednici, a istragu otkrivenih dokumenata najavile su nadležne institucije brojnih zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Francusku. Vlasti Paname su izrazile spremnost da sarađuju u procesima istrage.

(Anadolija)