Obama osudio “sve agresivniji “stav Rusije na istoku Ukrajine

b_150526146

Predsjednik SAD-a Barack Obama u utorak je u Washingtonu, tokom susreta s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, osudio “sve agresivniji” stav Rusije na separatističkom istoku Ukrajine.

Obama je spomenuo “težak i važan” period za NATO.

“Imali smo priliku razgovarati o situaciji u Ukrajini i sve agresivnijem stavu koji je usvojila Rusija”, rekao je Obama.

Obama i Stoltenberg su pozvali obje strane da poštuju sporazume Minsk-2, koji imaju cilj da okončaju oružani sukob između Kijeva i proruskih separatista u kojem je život izgubilo 6.200 osoba u nešto više od godinu dana, javlja agencija AFP.

Teško postignuti u februaru, ovi sporazumi su predvidjeli prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja da bi se stvorila tampon zona između zaraćenih strana, međutim, povremene borbe izbijaju redovno na istoku.

Okolina aerodroma Donjeck, koja je sad pod kontrolom pobunjenika nakon nekoliko mjeseci žestokih borbi, i dalje je žarište sukoba.

Kijev i zapad optužuju Rusiju da naoružava proruske pobunjenike na istoku i da je tamo rasporedila redovne trupe.

Moskva i dalje demantira bilo kakvu umiješanost u ovom sukobu, priznavajući da je prisustvo ruske strane “dobrovoljno” i da se bore na svoju ruku.

Prihodi za devet mjeseci 2,5 milijardi KM

Vlada Republike Srpske usvojila je danas konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Srpske za period 1. januar – 30. septembar prema kojem su prihodi i primici planirani budžetom za devet mjeseci ove godine ostvareni u iznosu od 2.500.700.000 KM, što predstavlja 102 odsto u odnosu na budžet za posmatrani period.

Čubrilović uručio zlatne medalje Gimnaziji i Medicinskoj školi

Rukovodstvima Gimnazije i Medicinske škole danas su svečano uručene zlatne medalje koje su učenici ovih škola, šest iz Gimnazije i tri iz Medicinske škole, osvojili na Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva “Tesla fest 2019” u Novom Sadu u oktobru.

Advokat Sandić kritikovao vozače službenih automobila, pozvan na informativni razgovor

Banjalučki advokat Dario Sandić, poznat po tome što ukazuje na razne nepravilnosti u radu institucija, pozvan je danas na informativni razgovor. Sandić je na svom Fejsbuk profilu ukazao na bahato ponašanje vozača službenih vozila MUP RS i Vlade RS, a nadležnima nije trebalo dugo da pozovu Sandića. Zanimljivo je da je poziv bio telefonski i

PORUKA: SNSD traži od DNS-a novo ime za ministra, rastu Božovićeve šanse?

Predsjednik DNS Marko Pavić ne odustaje od kandidature Draška Aćimovića za ministra, ali je DNS dobio poruku iz vrha SNSD da do petka ponude drugo ime, saznaje Srpskainfo iz više izvora. Ne smiruju se turbulencije u DNS nakon što su izglasali Aćimovića kao kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Potpredsjednici koji su

VIŠKOVIĆ SA SINDIKATOM ENERGETIKE: Neće biti otpuštanja radnika koji ne prihvate otpremnine

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je predstavnicima Sindikata udruženih radnika energetike da stimulativne otpremnine u ERS moraju biti oporezovane, ali i da Vlada neće dozvoliti otpuštanja radnika ako ne prihvate otpremnine. Ovo je za Srpskainfo izjavio predsjednik Sindikata udruženih radnika energetike Slobodan Ostojić, koji je sa kolegama iz Konfederacije sindikata imao radni sastanak s

POŽAR NA STARČEVICI: Gori potkrovlje kuće, nema povrijeđenih

U požaru koji je izbio u banjalučkom naselju Starčevica nema povrijeđenih, ali je pričinjena veća materijalna šteta. Požar je izbio u potkrovlju porodične kuće u Ulici Stevana Bulajića. Vatrogasci sa dva vozila gase požar. Za sada nije poznat uzrok, a uviđaj će biti obavljen nakon gašenja. (Srpskainfo)

Vozaču pozlilo, pa udario u dva automobila

Vozač „audija” izgubio je kontrolu nad vozilom i udario u dva parkirana automobila u ulici Trive Amelice. Nesreća se desila oko 14.20 časova, a prema riječima očevidaca vozaču je pozlilo pa je zato izazvao nesreću. – Radi se o starijem muškarcu kojem je kako sam čuo pozlilo tokom vožnje. Njega su odvezla kola hitne pomoći.