Politika 21.03.2016.

Obama u istorijskoj posjeti Kubi: Danas sastanak sa Kastrom

ČITANJE: 3 minute
obama

Američki predsjednik Barak Obama doputovao je u istorijsku posetu Kubi, otvarajući novo poglavlje u odnosima dvije zemlje poslije višedecenijskog animoziteta između bivših hladnoratovskih protivnika, javio je Rojters.

Predsjednički avion sletio je na međunarodni aerodrom u Havani “Hose Marti”.

Odmah po dolasku u Havanu, Obama je na Tviteru napisao “What’s up Cuba”.

Uoči Obaminog dolaska u Havanu, kubanska policija uhapsila je pedesetak osoba koje su protestovali protiv komunističke vlade na Kubi.

Demonstracije ispred jedne crkve gdje se okupljaju svake nedelje, organizovala grupa “Dame u bijelom”, koju čine udovice bivših političkih zatvorenika na Kubi.

U Havani je uoči posjete raspoređeno jako obezbjeđenje policije pod punom opremom, fasade na zgradama su obnovljene, a putari su asfaltirali ulice duž kojih su postavljene američke zastave i poruke dobrodošlice, uz mnogobrojne postere na kojima se Obama nalazi pored kubanskog predsjednika Raula Kastra, prenosi Rojters.

Njegova posjeta Havani predstavlja prekretnicu poslije decenija zategnutih odnosa dvije zemlje i daje entuzijazam Kubancima, čija je komunistička vlada oštro kritikovala deset prethodnih američkih lidera.

Posjeta Kubi, prva u koju jedan predsjednik SAD dolazi u posljednjih 88 godina, bila je nezamisliva dok se on nije sa Kastrom u decembru 2014. godine saglasio da okonča otuđenje koje je počelo kada je kubanskom revolucijom zbačena proamerička vlada 1959.

Otkad su se zbližile, dvije strane su obnovile diplomatske veze, potpisale trgovinske sporazume o telekomunikacijama i avionskim linijama i proširile saradnju u oblasti sprovođenja zakona i zaštite prirodne sredine.

Ostaju, međutim, značajna razilaženja između njih, prije svega 54-godišnji ekonomski embargo nad Kubom, čije je ukidanje Obama tražio od Kongresa, ali su njegove napore blokirali republikanci.

Kuba se žali i na “kontinuiranu okupaciju” pomorske baze u zalivu Gvantanamo, za šta je Obama rekao da neće biti tema razgovora, a uz to je tu i američka podrška disidentima i antikomunističkim radio i TV programima.

Ne očekuje se veliki napredak u rješavanju tih pitanja ni tokom današnjeg susreta Obame i Kastra.

Vjerovatno će najviše pažnje privući Obamin govor koji će u utorak biti prenošen uživo na kubanskoj televioziji, kada će se on sastati i sa disidentima i prisustvovati bejzbol utakmici između kubanskog nacionalnog tima i ekipe iz američke Tampe.

Obama namjerava da istorijsku posjetu Kubi iskoristi da pojača svoje napore u cilju daljeg obnavljanja odnosa poslije pola vijeka, navodi AP.

Iako njegova posjeta budi optimizam u Havani, siromašni slojevi kubanskog stanovništva nisu baš sjajno raspoloženi, pošto se osjećaju zapostavljenim usred rastuće nejednakosti i porasta cijena.

Obamina politika je fokusirana prije svega na mali, ali rastući privatni sektor na Kubi, omogućivši prodaju poljoprivredne i građevinske opreme nedržavnim preduzećima, pri čemu zaposleni u privatnom sektoru već uživaju prednosti tih mjera, dok mnoge kategorije kubanskog stanovništva i dalje s malim zaradama jedva sklapaju kraj sa krajem, zaključuje Rojters.

(Agencije)