Vijesti 08.10.2018.

OBAVEZA OD KOJE SVI BJEŽE Niko neće da bude predsjednik ZEV-a

ČITANJE: 2 minute

Dok se političari utrkuju oko predsjedničke fotelje, stanare u pojedinim zgradama ni „puškom ne možete natjerati“ da se prihvate predsjedničke funkcije.

Biti predsjednik Zajednice etažnih vlasnika komšijama uopšte nije privlačno, što je i jedan od razloga zašto mnogi ne mogu da se registruju kao ZEV, iako su prikupili sve potrebne papire. Čak i tamo gdje postoji registrovan ZEV niko neće da naslijedi predsjednika, zbog čega su zgrade „obezglavljene“.

– Za razliku od mnogih stambenih zgrada u Banjaluci, mi smo uspjeli da osnujemo ZEV, iako je i to dugo trajalo dok smo prikupili sve papire, ali sada je problem jer niko neće da bude novi predsjednik. Ja sam obavljao tu funkciju dvije godine. Povukao sam se jer nemam više vremena, ali komšije ne mogu da se dogovore ko će doći na ovo mjesto – ispričao je jedan stanar iz Nove Varoši koji nam se obratio sa ovim problemom.

Mjesecima, dodaje on, već imaju sastanke i ubjeđuju jedni druge kako neko mora „sjesti u fotelju“ i preuzeti na sebe obavezu vođenja zgrade.

– Problem je izgleda što neće niko da vodi računa o plaćanju zajedničkih računa, da ostavlja svoj potpis, bude odgovorna osoba i garantuje za novac. Čak ni to što smo se usaglasili da predsjednik mjesečno dobija 100 KM za rad ljudima nije satisfakcija. Ne znam kako ćemo ovo riješiti – govori ovaj Banjalučanin i pita može li Gradska uprava prinudno imenovati nekoga na ovu funkciju.

Ključan dogovor

Iz Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj ističu, međutim, da je dogovor stanara ključan, te da se prisila u ovakvim slučajevima ne praktikuje, mada loaklna samouprava ima zakonsku mogućnost da imenuje privremenog upravnika.

– U cijeloj Srpskoj nema nijednog slučaja da je privremeno postavljen neko ko bi vršio funkciju predsjednika, jer nakon nekog vremena treba i njega neko da zamijeni, a i zašto bi neko drugi odlučivao o vašem vlasništvu. Zato je važno da se stanari sami dogovore i mi nastojimo da im pomognemo u tome – precizirao je načelnik Odjeljenja Radenko Laketić.

Istakao je da nerijetko pozivaju stanare na zajednički razgovor u Gradsku pravu kako bi našli rješenje, te i sada apeluje na sve Banjalučane koji imaju sličan problem da im se obrate pismenim zahtjevom za pomoć.

Četvrtina neregistrovana

U Banjaluci je registrovano više od 1.200 zajednica etažnih vlasnika, a procjenjuje se da ovu obavezu nije ispunilo još oko 25 odsto zgrada.

U Gradskoj upravi ranije su rekli da je uglavnom riječ o objektima koji nisu uknjiženi, na primjer tamo gdje nije obavljen tehnički prijem zgrade ili nije jasno utvrđeno vlasništvo nad stanovima, ali uzrok je, dodaju, i nemar stanara.

Troškovi osnivanja ZEV-a iznose oko 150 maraka.