Svijet 04.12.2021.

Obavezna vakcinacija u Evropi: Austrija presjekla, Njemačka bi mogla uskoro, a evo šta planiraju druge zemlje

ČITANJE: 4 minute

Кako broj slučajeva kovida-19 raste u Evropi, sve je više pažnje posvećeno ubJeđivanju nevakcinisanih da konačno prime vakcinu.

Do sada su se mjere kretale od kovid propusnica do karantina za one koji odbijaju cjepivo. Međutim, sada više zemalja razmatra obaveznu vakcinaciju. Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je u srijedu na raspravu unutar EU o ovoj temi.

Iako u mnogim zemljama postoji obavezna vakcinacije za djecu – na primjer protiv malih boginja – stručnjaci za etiku kažu da je teže zahtjevati od odraslih da se vakcinišu.

Austrija se nedavno prva u Evropi odlučila za tu mjeru. Od 1. februara u zemlji će biti obavezna vakcinacija za sve građane, taj potez usljedio je nekoliko dana nakon što je Austrija pokušala da zatvori nevakcinisane, što je brzo prošireno na potpuni lokdaun širom zemlje.

Evo kakav pristup druge evropske zemlje zauzimaju prema obaveznoj vakcinaciji.

Grčka

Grčka će početi da kažnjava ljude starije od 60 godina koji se ne vakcinišu. Oni će biti kažnjeni sa 100 evra mjesečno ako ne prime cjepivo do 15. januara.

Premijer Кirijakos Micotakis branio je tu mjeru rekavši da starija grupa stanovništva predstavlja 90 odsto smrtnih slučajeva od kovida.

Grčka je od septembra zahtjevala da zdravstveni radnici u javnim i privatnim ustanovama budu vakcinisani. Nedavno su pooštrena ograničenja za nevakcinisane.

Njemačka

Očekuje se da će njemački poslanici u februaru glasati o uvođenju obavezne vakcinacije. Olaf Šolc, koji bi kasnije ovog mjeseca trebalo da postane njemački kancelar, potvrdio je da će biti glasanja u Bundestagu i da se nada da će poslanici glasati “za”.

Кo-lider Zelenih Robert Habek, koji bi navodno mogao da postane vicekancelar u novoj vladi, rekao je da bi “obavezna vakcinacija bila zadiranje u slobodu pojedinca, ali da se tako štite život i sloboda društva“.

– Da bismo zadržali prednost u budućnosti i spriječili peti talas, sada moramo da izvršimo pripreme za opštu obaveznu vakcinaciju – dodao je.

Angela Merkel, koja je ranije rekla da vakcinacija neće biti obavezna, rekla je u četvrtak da bi glasala za obaveznu vakcinaciju, ukoliko bi bila poslanik u Bundestagu.

Njemačka je ove nedjelje donijela novi set pooštrenih mjera, koje su mediji opisali kao “božićni lokdaun za nevakcinisane”. Prema novim ograničenjima, nevakcinisanim osobama biće zabranjen pristup restoranima, pozorištima i prodavnicama koje nisu neophodne. Zatvaraju se i noćni klubovi u oblastima gdje je zaraza velika, dok će na manifestacijama velikih razmjera broj gledalaca biti smanjen.

Italija

Italija je bila jedna od prvih zemalja koja je u aprilu naložila vakcinaciju zdravstvenim radnicima u nastojanju da zaštiti pacijente.

– Vakcinacija je suštinski uslov za obavljanje te profesije – saopštilo je italijansko ministarstvo zdravlja.

Tu obavezu su nedavno proširili na nastavnike i administrativno osoblje u školama, vojsku, policiju i spasilačke radnike. Pravilo će stupiti na snagu od 15. decembra.

Umjesto da dodatno nalaže obaveznu vakcinaciju, Italija je ojačala svoju “zelenu propusnicu“, zahtjevajući da samo vakcinisani i oni koji su preležali kovid imaju pristup kulturnim, zabavnim i sportskim događajima i noćnim klubovima.

Francuska

Francuska je septembra zahtjeva da se vakcinišu zdravstveni i transportni radnici, kao i vatrogasci.

Ljudi koji na svojim poslovima imaju kontaktu sa javnošću moraju da imaju zdravstvenu propusnicu koja dokazuje da su vakcinisani, preležali kovid ili imaju negativan test. Za pristup barovima, restoranima, teretanama i mnogim događajima potrebna je ista propusnica.

Ministar zdravlja Olivije Veran rekao je da obavezna vakcinacija nije “izbor koji je Francuska napravila”, objašnjavajući da bi to bilo teže sprovesti za odrasle nego za djecu.

Velika Britanija

Vakcine protiv kovida biće obavezne za zdravstvene i socijalne radnike do 1. aprila u Engleskoj, rekao je britanski sekretar za zdravstvo Sadžid Džavid u novembru kada su infekcije bile u porastu.

Međutim, Džavid je u intervjuu za Bi-Bi-Si rekao da ne misli da će Velika Britanija “ikad razmotriti” obaveznu vakcinaciju za opštu populaciju, navodeći da je u toj zemlji stopa vakcinacije dovoljno dobra.

Švedska

Portparol švedskog ministra zdravlja rekao je za “Juronjuz” da vlada ne planira da uvede obaveznu vakcinaciju.

– Vakcinacija je dobrovoljna, izgradnja povjerenja i pomaganje građanima da donesu odluke na osnovu informacija, pokazalo se uspješnim u postizanju visokih stopa vakcinacije u Švedskoj – rekao je portparol.

Švedska je od 1. decembra uvela kovid propusnicu za ulazak na javne događaje u zatvorenom sa više od 100 ljudi. Propusnica potvrđuje da je njen vlasnik potpuno vakcinisan, negativan na testu na virus ili da se oporavio od bolesti.

Mađarska

Vakcinacija je obavezna u Mađarskoj za zdravstvene radnike, nastavnike u državnim školama i ljude koji rade u državnim institucijama.

Privatnim kompanijama je dozvoljeno da same odlučuju da li radnici moraju biti vakcinisani ili ne.

Mađarski zvaničnici, uključujući premijera Viktora Orbana, pozvali su građane da se vakcinišu što je prije moguće, prenosi Blic.

(A.M.)