Region 22.07.2020.

OBAVEZNO NOŠENJE MASKI: U Crnoj Gori ponovo proglašena epidemija virusa korona

ČITANJE: 1 minuta

Koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u Crnoj Gori juče je ponovo proglasilo epidemiju virusa korona na cijeloj državnoj teritoriji. 

Iz Vlade Crne Gore saopšteno je da se uvodi i više novih privremenih mjera čiji je cilj dalje sprečavanje širenja virusa korona, dok se istovremeno ublažavaju mjere u pojedinim opštinama u kojima je smanjen epidemiološki rizik.

U saopštenju se navodi da je nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno na cijeloj teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od sedam godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mjera.

“Okupljanje osoba ograničava se na cijeloj državnoj teritoriji na maksimalno 40 osoba na otvorenim javnim mjestima, a na 20 osoba na zatvorenim, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra”, ističe se u saopštenju.

Produženo je važenje ranije donesenih mjera koje se odnose na ugostiteljske objekte, zabranu organizovanja svadbi, maturskih, rođendanskih i drugih privatnih proslava, kao i drugih mjera.

Odluka o proglašenju epidemije donesena je na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

(Srna)