Vijesti 26.05.2016.

Obavezno rukovanje sa učiteljicom: Jednakost polova u Švajcarskoj je važnija od vjere

ČITANJE: 1 minuta

Neobičan izuzetak od tradicije rukovanja učenika i učitelja učinjen je nedavno kada je to zatražila sirijska porodica, a zbog njihove interpretacije islama u kojoj se kaže kako između pripadnika suprotnih polova koji nisu krvno vezani ne bi trebalo biti fizičkog kontakta.

Nakon što je cijeli slučaj završio na sudu zbog neviđene medijske pažnje, donesena je odluka kako se dječaci ipak moraju rukovati sa učiteljicom, a ukoliko se to ne desi njihovi roditelji bi mogli biti kažnjeni novčanom kaznom od 4.500 evra.

Većina islamskih udruženja u Švajcarskoj protivi se interpretaciji u kojoj je fizički kontakt među sugrađanima suprotnih polova zabranjen, savjetujući vlastima da ne pristanu na “zahtjeve sljedbenika ekstremnih škola islama”.

S druge strane, pojedine organizacije podržavaju takvo ponašanje.

“Interes javnosti u pogledu jednakosti spolova, kao i integracija stranaca puno su važniji od slobode vjeroispovijesti učenika”, stoji u objašnjenju presude.

Porodici dječaka zamrznut je proces primanja švajcarskog državljanstva kako bi vlasti u Bazelu preispitali okolnosti njihovog dolaska u zemlju.

U Švajcarskoj u kojoj se rukovanje smatra važnim dijelom kulture živi 350.000 muslimana.

(Klix)