Obavezno rukovanje sa učiteljicom: Jednakost polova u Švajcarskoj je važnija od vjere

Neobičan izuzetak od tradicije rukovanja učenika i učitelja učinjen je nedavno kada je to zatražila sirijska porodica, a zbog njihove interpretacije islama u kojoj se kaže kako između pripadnika suprotnih polova koji nisu krvno vezani ne bi trebalo biti fizičkog kontakta.

Nakon što je cijeli slučaj završio na sudu zbog neviđene medijske pažnje, donesena je odluka kako se dječaci ipak moraju rukovati sa učiteljicom, a ukoliko se to ne desi njihovi roditelji bi mogli biti kažnjeni novčanom kaznom od 4.500 evra.

Većina islamskih udruženja u Švajcarskoj protivi se interpretaciji u kojoj je fizički kontakt među sugrađanima suprotnih polova zabranjen, savjetujući vlastima da ne pristanu na “zahtjeve sljedbenika ekstremnih škola islama”.

S druge strane, pojedine organizacije podržavaju takvo ponašanje.

“Interes javnosti u pogledu jednakosti spolova, kao i integracija stranaca puno su važniji od slobode vjeroispovijesti učenika”, stoji u objašnjenju presude.

Porodici dječaka zamrznut je proces primanja švajcarskog državljanstva kako bi vlasti u Bazelu preispitali okolnosti njihovog dolaska u zemlju.

U Švajcarskoj u kojoj se rukovanje smatra važnim dijelom kulture živi 350.000 muslimana.

(Klix)

Godišnjica rođenja jednog od najvećih umova u istoriji svjetske nauke

Srpski pronalazač Nikola Tesla (1856-1943), jedan od najvećih umova u istoriji svjetske nauke, posebno elektrotehnike, tvorac “novog tehničkog poretka”, čijim je izumima postavljen temelj i pravac vrtoglavog naučno-tehničkog razvoja ljudskog roda u 20. vijeku, rođen je na današnji dan 1856. godine.  Tesla je pronašao obrtno magnetno polje, trofazni sistem prenosa električne energije, indukcioni motor, generator

JEDNA OSOBA PREMINULA: U kantonu Sarajevo 72 nova slučaja korona virusa

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu testirao je još 408 uzoraka na prisustvo koronavirusa, a u kantonu Sarajevu su potvrđena 72 nova slučaja. Tokom noći u izolatoriju Klinike za plućne bolesti Podhrastovi preminuo je jedan pacijent koji je bio pozitivan na COVID-19. Pacijent je odranije imao i druge bolesti. (A.M/banjaluka.net)

U BiH sa migrantima dolaze brojni bezbjednosni problemi

Posljednja akcija Federalne uprave policije u kojoj je uhapšen diler iz Sarajeva od koga su drogu kupovali mahom državljani Alžira, Maroka i Pakistana još jedna je potvrda da migranti koji dolaze u BiH sa sobom donose brojne bezbjednosne probleme i da je na neki način ponovo oživljena “balkanska ruta”, piše “Dnevni avaz”. Riječ je o

HAOS U GRČKOJ: Hiljade ljudi na ulicama (VIDEO)

Grčka policija upotrijebila je u četvrtak uveče suzavac da bi rastjerala demonstrante koji su se okupili ispred Parlamenta, kako bi izrazili nezadovoljstvo nacrtom zakona kojim se ograničavaju javne demonstracije. Rojters navodi da su se na trgu Sintagma mogli vidjeti oblaci dima, te da su na policiju bačene tri gasne bombe. Policija je odgovorila bacanjem suzavca.

RAD NA IZVORU PLIVE: Večeras otvaranje desete jubilarne likovne akademije

Ovogodišnji rad na izvoru rijeke Plive, jubilarna deseta likovna kolonija, počinje večeras svečanim otvaranjem od 20 časova. Likovna kolonija “Pliva” ove godine okupiće 14 umjetnika iz Srbije i Republike Srpske, piše “Glas Srpske”. “Uz već afirmisane stvaraoce, tu su i mladi autori koji zaslužuju pažnju i podršku, tako da se ostvaruje sinteza potvrđenog umjetničkog iskustva

NEMA NUSPOJAVA: Testiranje vakcine protiv virusa korona kod prve grupe dobrovoljaca ulazi u završnu fazi

Rusko ministarstvo odbrane i Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalei počeli su finalnu fazu kliničkog ispitivanja vakcine protiv virusa korona, a testiranje prve grupe dobrovoljaca kod kojih je ispitivana bezbjednost i tolerantnost vakcine, završiće se 15. jula, prenosi Tanjug. Drugoj grupi volontera kod kojih se testira efikasnost i imunogenost vakcine, biće ubrizgan drugi