Politika 24.07.2020.

OBAVJEŠTAJNA SAZNANJA: Stranci pod krinkom deradikalizacije finansiraju bh. džihadiste iz Sirije

ČITANJE: 3 minute

Određene strane ambasade i međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini provode niz projekata, od kojih je jedan i podrška lokalnim zajednicama i institucijama u BiH za prihvat državljana BiH, povratnika sa sirijskog ratišta gdje su kao džihadisti učestovali u ratu na strani Islamske države.

Kako portal Banjaluka.net saznaje iz povjerljive dokumentacije bezbjednosnih agencija u BiH, koja je u našem posjedu, ta lica i njihove porodice bi u narednom periodu za svoje učešće u ratnim sukobima na strani islamista mogla biti čak i novčano podržana, kako bi se lakše uklopili u „novu“ sredinu, a sve pod krinkom navodno što brže i efikasnije deradikalizacije tih ljudi.

U ovoj dokumentaciji koja obiluje nizom obavještajnih saznanja stoji da je u Bosni i Hercegovini je, uz podršku Ambasade Holandije, a preko Međunarodne organizacije za migracije, u toku realizacija projekta kroz koji je formiran Mobilni tim za podršku lokalnim zajednicama i institucijama u BiH za prihvat povratnika sa sirijskog ratišta. Tu se, između ostalog, navodi i da se u narednom periodu od strane donatora međunarodnih organizacija u BiH planira sprovođenje aktivnosti pružanja novčane pomoći povratnicima sa sirijskog ratišta. Navodno se radi o regionalnom projektu za Zapadni Balkan kroz koji se povratnicima sa sirijskog ratišta planira donirati oko 870 evra po porodici!

Prema ovim informacijama bezbjednosnih agencija u BiH, nakon toga se planira pristupiti realizaciji još jednog projekta dodjele novčane pomoći povratnicima koji finansira Evopska unija, a sredstva koja se u okviru tog projekta planiraju donirati su oko 1.000 evra. Kako saznajemo, očekuje se da će pomoć biti donirana preko lokalnih zajednica, odnosno socijalnih ustanova gradova i opština u kojima povratnici sa sirijskog ratišta žive.

Inače, strategija vlade SAD jeste da insistiraju da svih 80 država članica antiterorističke koalicije, među kojima je u BiH, preuzmu svoje državljane koji su zatvoreni u nekom od logora pod kontrolom američkih i kurdskih snaga. Međutim još uvijek nije poznat tačan broj lica iz BiH koji su učestvovala u ratnim sukobima u Siriji, na strani poražene Islamske države i o tome postoje dosta različiti podaci. Ono što je sigurno pouzdana informacija je da se u decembru prošle godine iz Sirije u BiH vratilo sedam muškaraca, šest žena i 11 djece, od čega jedno dijete bez pratnje, dok se određeni broj lica ranije vratio iz Sirije na područje BiH.

Bezbjednosne agencije u BiH u svojim procjenama barataju informacijama da se u ovom slučaju pouzdano može govoriti o tridesetak žena sa više desetina djece, kao i dvadesetak muškaraca u zatvorima na teritoriji pod kurdskom kontrolom, dok se u posljednje vrijeme u BiH službeno spominjala brojka od 260 osoba, od čega je 100 muškaraca.
Sve u svemu, ostaje da se vidi kakve će biti reakcije domaćeg vladinog i nevladinog sektora u BiH na ove informacije po kojima su međunarodne organizacije i institucije i njihovi predstavnici u BiH spremni novčano podržavati ljude koji su bili dio jednog velikog i opasnog radikalnog islamskog projekta koji je imao namjeru da zavlada svijetom i koji je izvodio brojne terorističke napade širom svijeta.

(banjaluka.net)

Oznake: džihad, Sirija