Svijet 04.12.2021.

Obavještajna služba SAD: Moguća ruska ofanziva na Ukrajinu

ČITANJE: 1 minuta

Zvaničnici američkih obavještajnih službi tvrde da je u toku rusko planiranje moguće vojne ofanzive na Ukrajinu, koja bi mogla da počne već početkom naredne godine.

Na osnovu novih podataka američkih obavještajnih službi, procjenjuje se da Rusi planiraju da rasporede oko 175.000 vojnika, a skoro polovina njih je već raspoređena duž različitih tačaka u blizini ukrajinske granice, izjavio je zvaničnik administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena koji je zahtijevao anonimnost, prenio je AP.

Zvaničnik je naveo da planovi predviđaju pokret 100 ruskih bataljonskih taktičkih grupa, zajedno sa oklopnim jedinicama, artiljerijom i opremom.

Zvaničnici obavještajnih službi su primijetili porast ruskih propagandnih napora kroz korišhenje medijskih kuća da ocrne Ukrajinu i NATO uoči potencijalne invazije, prenio je neimenovani zvaničnik.

I ukrajinski zvaničnici su upozorili da bi Rusija mogla da izvrši invaziju narednog mjeseca, prenosi Tanjug.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je juče poslanicima da se broj ruskih vojnika u blizini Ukrajine i na Krimu projcenjuje na 94.300, upozorivši da je u januaru moguća eskalacija velikih razmjera.

Američki obavještajni zvaničnici procjenjuju da je blizu 70.000 vojnika raspoređeno u blizini granice, navodi se u neklasifikovanom obavještajnom dokumentu koji je juče dobio Asošiejted pres.

Obavještajne nalaze je prvi objavio “Vašington post”.

(A.M.)