Vijesti 22.03.2016.

Obavještenje iz Generalnog konzulata Srbije o izborima

ČITANJE: 2 minute
srbija konzulat
Povodom održavanja izbora u Republici Srbiji 24. aprila 2016. godine, Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci obavještava sve birače, državljane Republike Srbije koji imaju boravište u Republici Srpskoj – Bosni i Hercegovini, da putem ovog Konzulata mogu podnijeti zahtjev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjaluci.

Zahtjev se može podnijeti najkasnije pet dana prije dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (2. april 2016. godine).

Zahtjev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u Republici Srpskoj, BiH, obavezno mora da sadrži sljedeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u Srbiji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u Republici Srpskoj, BiH, prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Iz Konzulata dodaju da lice može glasati u Republici Srpskoj, BiH, samo ako je već upisano u jedinstveni birački spisak Republike Srbije. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtjev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtjevom za upis podatka da će birač glasati u Republici Srpskoj, BiH, podnosi se Generalnom konzulatu u Banjaluci.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije – www.mduls.gov.rs i to unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građanina.

Biračko mjesto na kome će glasači moći glasati u Republici Srpskoj, 24. aprila 2016. godine, nalaziće se u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjoj Luci, na adresi Bulevar vojvode Radomira Putnika broj 2.

Građani više informacija mogu dobiti putem telefona broj: 051 227041, broj faksa: 051 213901, ili elektronskom poštom:  [email protected] .

Sve informacije i potrebna dokumenta u vezi sa izborima građani mogu pronaći na internet stranici Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjaluci – www.banjaluka.mfa.gov.rs .

(Banjaluka.rs.ba)