Vijesti 16.05.2016.

Obavljena prva transplantacija penisa u SAD

ČITANJE: 1 minuta
operacija
Čovjek kome je zbog raka odstranjen penis podvrgnut je hirurškom zahvatu zahvaljujući kom ovaj šezdesetčetvorogodišnjak ponovo ima polni organ.

Tomas Mening, bankarski kurir iz Masačusetsa podvrgnut je petanestočasovnom hirurškom zahvatu transplantacije penisa, a organ je dobijen od preminulog donora.

Operacija je izvršena u Masačusets opštoj bolnici u Bostonu, a pacijent se uspešno oporavlja.

Nedugo nakon zahvata gospodin Mening je izjavio da samo želi da bude onaj stari.

Doktor Kurtis Cetrulo, plastični i rekonstruktivni hirurg koji je bio na čelu ove operacije rekao je da su on i njegov tim “oprezno optimistični” jer su to još uvijek “nepoznate vode” za njih.

Ovakva operacija je eksperimentalni dio istraživačkog programa kome je krajnji cilj da pomogne ratnim veteranima koji su pretrpjeli teške povrede, kao i pacijentima oboljelih od raka i žrtvama udesa.

“Ukoliko sve prođe po planu, gospodin Mening će moći normalno da urinira već za nekoliko nedjelja, a imaće potpunu seksualnu funkciju kroz par mjeseci,” rekao je dr Cetrulo.

Gospodin Mening je rekao da želi javno da govori o zahvatu kom je podvrgnut kako bi pomogao drugima koji prolaze kroz slične probleme i kako bi razbio stid i predrasude povezane sa rakom genitalija i povredama.

U svijetu su obavljene samo dvije transplantacije penisa. Jedna 2006. godine u Kini koja nije bila uspješna i druga 2014. godine u Južnoj Africi koje je bila uspješna, a primalac organa je kasnije i dobio dijete.

(b92)