Biznis 06.05.2020.

OBEĆANA I VEĆA PODRŠKA U SPROVOĐENJU REFORMI: EBRD izdvaja 1,7 milijardi evra za zapadni Balkan

ČITANJE: 2 minute

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izdvojiće 1,7 milijardi evra za zapadni Balkan, radi borbe protiv posljedica pandemije virusa korona, izjavio je predsjednik Banke Suma Čakrabarti.

On je tokom virtuelnog samita EU-zapadni Balkan rekao da se očekuje da će finansiranje regiona biti uvećano za jednu trećinu u odnosu na prošlogodišnjih 1,3 milijarde evra.

Prema riječima Čakrabartija, EBRD, pored povećanja novčanih sredstava, planira da zapadnom Balkanu ove godine pruži i veću podršku u sprovođenju reformi.

Čakrabarti je istakao da će Banka kombinovati svoja sredstva sa grantovima partnera iz EU.

“Uz svoj Paket solidarnosti za mjere odgovora i oporavljanja od uticaja pandemije kovid-19, EBRD je ponosno podržala napore `Tima Evropa` u regionu”, naglasio je predsjednik Banke tokom samita, koji je prvobitno trebalo da se održi u Zagrebu.

Čakrabarti je rekao i to da će finansiranje za zapadni Balkan biti usmjereno ka mikro, manjim i srednje velikim preduzećima i na finansiranje trgovine, kao i infrastrukturnih usluga u energetskim i opštinskim sektorima.

U saopštenju EBRD navodi se da će Banka obezbijediti i finansiranje sa ciljem obezbjeđivanja rasta i otvaranja radnih mjesta u periodu nakon pandemije.

Čakrabarti predviđa da će uticaj pomenutog ulaganja biti značajan, te da će finansiranje biti kombinovano sa radom na političkim reformama u regionu, koje su potrebne u kontekstu procjene EU.

Predsjednik EBRD je napomenuo da uspjeh istovremenog finansiranja i sprovođenja političkih reformi može da se vidi u dostignućima Banke na terenu u regionu, te da je ubijeđen da će takav kombinovani pristup imati veliki uticaj tokom i nakon pandemije kovid-19.

Samit EU i predstavnika zemalja zapadnog Balkana trebalo je da se održi u Zagrebu, ali je zbog pandemije virusa korona donesena odluka da se on održi putem video-konferencije.

(Srna)