Vijesti 07.07.2016.

Obilježavanje 160. godišnjice rođenja Nikole Tesle

ČITANJE: 1 minuta

Savez inovatora  Republike Srpske obilježiće u petak, 8. jula, 160. godišnjicu rođenja velikog srpskog naučnika Nikole Tesle.

Tim povodom, u 10 časova, biće služen pomen Nikoli Tesli u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, a u 10.30 časova biće položeno cvijeće na njegovu bistu koja se nalazi u centru grada (kod zgrade Elektrokrajine).

U okviru obilježavanja značajnog jubileja, u 11 časova, u Domu omladine biće otvorena izložba pod nazivom „Tesla“ gdje će uslijediti i prigodan umjetnički program. Izložba posvećena velikom srpskom naučniku, za posjetioce je otvorena do 17. jula.

Obilježavanje 160 godina od rođenja Nikole Tesle organizovaće Savez inovatora Republike Srpske i Udruženje inovatora Banja Luka.

Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u ličkom selu Smiljanu. Najveći doprinos nauci i tehnološkom progresu svijeta dao je kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora i polifaznog sistema proizvođenja, prenošenja i korišćenja naizmjeničnih struja. Preminuo je 7. januara 1943. godine u Njujorku.