Politika 09.05.2020.

OBILJEŽAVANJE DANA POBJEDE Na prostoru bivše Jugoslavije stradalo oko 1,7 miliona ljudi

ČITANJE: 1 minuta

U Banjaluci će danas, povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, biti održana centralna manifestacija kojoj će, zbog vanrednog stanja i zabrane masovnog okupljanja, prisustvovati samo najuža delegacija Republike Srpske i Ambasade Rusije u BiH. 

Program će početi u 11 časova polaganjem vijenaca na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Obilježavanju će prisustovati predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović. Organizator obilježavanja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Zbog epidemije virusa korona ove godine neće biti upriličen Marš besmrtnog puka.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945. godine kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma.

Sovjetski Savez dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma sa 22 do 26 miliona ljudi, dok je bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

(Srna)