Vijesti 09.01.2017.

Obilježavanje Dana RS: Na ulicama oklopna vozila, za bezbjednost brine više od 1.000 policajaca

ČITANJE: 4 minute

Republika Srpska danas obilježava 9. januar, Dan Republike, koji će ujedno biti i obilježavanje 25 godina postojanja Srpske. O bezbjednosti, tokom obilježavanja, brine više od 1000 policajaca, a na ulicama u gradu raspoređena su i oklopna vozila.

Vlasti RS uputile su oko 2.000 pozivnica, a među glavnim gostima biće, kako je najavljeno, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh srpski Irinej, a prisustvo je najavio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i građanima Dan RS, ističući da će u Srbiji uvijek imati iskrenu podršku naroda i vlade.

– Vama, Vladi i narodu RS želim da čestitam Dan Republike, u nadi da ćete Srpsku ponosno i ljubomorno čuvati i štititi, baš kao i mir i stabilnost u cijeloj Bosni i Hercegovini – poručio je Vučić u pismu koje je uputio Dodiku.

– U Srbiji ćete uvijek i zauvijek, imati iskrenu podršku naroda i njene Vlade – ističe se u pismu.

Ovo je prvi rođendan Republike Srpske koji se proslavlja nakon što su građani na referendumu poručili da žele da ga slave 9. januara, a ne nekog drugog datuma. Ovo je prvi put i da se Dan RS obilježava kao potpuno sekularni praznik, bez crkvenog obreda kao dijela zvaničnog programa.

Kako je najavljeno, Dan Republike će po prvi put biti obilježen svečanom paradom ulicama Banjaluke, te akademijama u svim opštinama i gradovima Srpske.

Kada je riječ o paradi, za sada je neizvjesno da li će u njoj učestvovati pripadnici Trećeg pješadijskog puka, koji je dio oružanih snaga BiH, ali predstavlja baštinu Vojske RS, pošto su vlasti u Sarajevu odbile da mu daju odobrenje za učešće. Međutim, predsjedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić najavio je dolazak 40 pripadnika Vojske sa vojnim orkestrom.

Širom RS ulice su ukrašene zastavama i postavljeni su prigodni bilbordi.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je, preko Ustavnog suda, pokušao da spriječi proslavu Dana Srpske 9. januara, jer taj datum navodno vrijeđa osećanja Bošnjaka budući da je riječ o datumu koji je i slava RS.

Iako je Ustavni sud BiH donio odluku da je 9. januar neustavan kao Dan Republike, institucije Srpske su organizovale referendum na kojem su građani velikom većinom potvrdili da baš taj datum hoće da slave kao “rođendan” RS.

Kako je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS više od 1.000 policajaca uključeno je obezbjeđenje svečanog defilea, svih učesnika ove manifestacije, kao i svih građana koji dođu u Banjaluku na proslavu Dana Republike Srpske. Angažovana su i oklopna vozila.

Istorijski kontekst

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH. RS od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

Prostire se na 24.857 metara kvadratnih, a prema podacima posljednjeg popisa iz 2013. godine, ima 1.326.991. stanovnika. Za opstanak Republike Srpske tokom ratnih sukoba devedesetih godina 20. vijeka stradala je 21.000 boraca, prema zvaničnim podacima koje je iznio Istražno-dokumentacioni centar BiH.

Narodna skupština Republike Srpske nije prestajala sa radom ni u toku ratnih sukoba.

Program obilježavanja

U Banjaluci će povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, biti održana parada pod nazivom “25 godina Republike Republike” u 13 časova.

Protokolom obilježavanja Dana Republike Srpske predviđeno je da svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske bude održan u 15 časova, a Svečana akademija u Sportskoj dvorani “Borik” sa početkom u 17 časova.

Prethodno će na Trgu Krajine u 9.30 časova biti održan obrazovno-zabavni program za djecu, u 11 časova predviđen je koncert dječijeg hora “Vrapčići”, a u 14.30 časova kulturno-umjetnički program.

Koncert domaćih muzičara i pjevača iz Republike Srpske na Trgu Krajine predviđen je u 19 časova, a koncert grupe “Legende” u 22 časa.

(Agencije, EuroBlic)