Vijesti 12.05.2019.

OBILJEŽAVANJE DANA VRS: “Sjećanje na one koji su živote dali za slobodu”

ČITANJE: 6 minuta

Predajom raporta predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, te intoniranjem himni BiH i Republike Srpske “Moja Republika” danas je u kasarni “Kozara” u Banjaluci počela centralna svečanost povodom obilježavanja 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Vojska Republike Srpske nastala kao narodna vojska čiji je cilj bio da ne dozvoli ponovna masovna stradanja koja su Srbi doživjeli u Drugom svjetskom ratu, ali i da odbrani Srpsku kao mjesto u kojem će nove generacije živjeti u slobodi.

“Cijena koju smo za tu slobodu platili bila je previsoka i zato se danas sa posebnim poštovanjem sjećamo onih koji su za slobodu koju mi danas uživamo dali svoje živote i dijelove tijela”, rekla je Cvijanovićeva obraćajući se na svečanosti u kasarni “Kozara”.

Ona je podsjetila da je tokom ratnih dešavanja poginulo više od 23.000 boraca i da je trajna obaveza da se čuva sjećanje na herojski put Vojske Republike Srpske, ali i da se očuva Srpska, njene nadležnosti i ustavni kapacitet, da se dalje razvija, gradi, uređuje i unapređuje kako ove žrtve ne bi bile uzaludne.

“Srpska je simbol naše slobode, života, sigurnosti za naše građane i zato je važno da smo svi, bez obzira na kojoj poziciji djelovali, usmjereni na mir, stabilnost, očuvanje kapaciteta i identiteta Republike Srpske, usmjereni na saradnju sa svima u BiH, ali da uvijek znamo gdje pripadamo i da je važno da djelujemo zajedno”, naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, datumi kao što su Dan Republike, Dan Vojske, Dan Policije i mnogi drugi koji nas okupljaju su važni, ali je jednako važno i da okupljanje bude stalno, svakodnevno i oko svih važnih tema koje su od značaja za Srpsku i njenu budućnost.

“Ne smijemo dozvoliti da nas svakodnevni život ili rutinske obaveze koje imamo otupe i učine nas nesposobnim da vidimo ili prepoznamo sve stvarne izazove sa kojima smo još suočeni ili da ne prepoiznajemo i ne reagujemo na napade koji se u kontinuitetu dešavaju na status, obilježja, identitet, ali i na ustavni i funkcionalni kapacitet Republike Srpske”, poručila je Cvijanovićeva.

Prethodno je služen parastos, a u centralnoj Spomen-sobi u kasarni “Kozara” položeni su vijenci.

Obilježavanju Dana Vojske, osim Dodika i Cvijanovićeve, prisustvuju predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Republike Srpske, narodni poslanici, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Prisutni su i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, komandant Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH brigadir Milan Radojčić, penzionisani generali Vojske Republike Srpske, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, te predstavnici drugih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Dodik: Ukidanje VRS bila greška

“Svi mi koji radimo u ime naroda, bez obzira na kom nivou, moramo se osjećati dijelom ukupnog bezbjednosnog sistema srpskog naroda i taj sistem bezbjednosti mora biti integrisan i vidljiv na svakom mjestu, i na političkom i vojnom, kako bi jasno dali poruku svakome ko misli da je sloboda srpskog naroda jeftina stvar”, rekao je Dodik na obilježavanju 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH u kasarni “Kozara” u Banjaluci.

Dodik je istakao da se bez obzira na organizacione strukture vrhovna komanda nad strukturom bezbjednosti, pa i u Oružanim snagama, nalazi u Republici Srpskoj.

“Zajedno sa predsjednikom Republike Srpske posvećen sam činjenici da bez obzira što je Ustav BiH dodijelio Predsjedništu vrhovnu komandu nad vojskom, hoću da kažem da, što se mene lično tiče, poštovaćemo tu odluku i Ustav, ali, svakako, moje opredjeljenje jeste – vrhovna komanda je ovdje u Banjaluci za pripadnike našeg Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka”, naglasio je Dodik.

Dodik je danas zatražio od komandata Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka da na sljedećem obilježavanju Dana Vojske više od pola stroja bude obučeno u uniforme Vojske Republike Srpske.

“Ovo je naš dan i naše obilježavanje. Ja vas molim da mi pripremite sve neophodno da bi to obezbijedili”, istakao je Dodik.

Dodik je ukazao da danas nije lako biti pripadnik ovog puka u sistemu Oružanih snaga BiH, ali je istakao da je veoma posvećen da se očuva subjektivitet prisustva Srpske u toj strukturi i status pripadnika puka.

“Uvijek ću stati iza svakog zahtjeva koji dođe od pripadnika naše strukture u Oružanim snagama”, poručio je Dodik, te podsjetio da je odluka o formiranju Oružanih snaga donesena pod prisilom međunarodnog faktora.

On je rekao da je uvjeren da je greška bila odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske zbog čega je danas veća izloženost raznim zahtjevima koji nisu svojestveni onome što je suština interesa Republike Srpske i svih koji tu žive.

Dodik je poručio i da će politička odluka Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti biti poštovana do kraja.

“Mi smo odlučili da budemo dio vojne neutralnosti i da budemo izvan bilo kojeg vojnog saveza, kako na istoku tako i na zapadu. To ćemo dosljedno poštovati i zahtijevamo od svakog od vas da to na svakom mjestu gdje se o tome razgovara branite tu odluku Narodne skupštine”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je ta odluka bila dio sveukupnog konsenzusa u Republici Srpskoj zbog čega je još više obavezujuća, te poručio da se neće dozvoliti da se sa odlukama Narodne skupštine bilo ko igra.

Dodik je istakao da je posebno srećan zbog činjenice da je bio poslanik u Narodnoj skupštini koja je glasala za formiranje Vojske Republike Srpske.

“Vojska Republike Srpske i Republika Srpska kao država su istorijska težnja srpskog naroda proistekla iz naših iskustava iz prošlosti”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, tamo gdje Srbi nisu imali svoju državu i vojsku, imali su stradanja i golgotu.

Višković: Republika Srpska najveća tekovina 12. maja

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da je Republika Srpska najveća tekovina 12. maja 1992. godine, kada je formirana njena vojska.

“Poslije 27 godina od toga pokazalo se da je to bila ključna odluka da se srpski narod na ovim prostorima zaštiti i spasi”, rekao je Višković novinarima nakon završetka zvaničnog obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka u kasarni “Kozara” u Banjaluci.

Višković je istakao da sve institucije Republike Srpske i njihovi predstavnici u narednom periodu moraju njegovati i obilježavati ovaj datum i pokloniti se žrtvama svih srpskih boraca koji su položili živote za stvaranje Republike Srpske.

“Oni su dali živote za stvaranje naše otadžbine Republike Srpske u kojoj danas živimo”, istakao je Višković.

Premijer Srpske je naglasio da su oni koji danas predstavljaju institucije Republike Srpske dužni da to nastave i da čuvaju Republiku Srpsku.

Višković je čestitao Dan Vojske Republike Srpske pripadnicima Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i svim građanima Republike Srpske.

(Srna)