Region 26.09.2020.

OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE OPERACIJE “HALIJARD”: “Srbi učinili nemoguće da bi spasili 500 američkih pilota”

ČITANJE: 2 minute

U Pranjanima je danas polaganjem vijenaca u Memorijalnom kompleksu obilježena 76. godišnjica Operacije “Halijard”, u kojoj je do 1944. spašeno više od 500 pilota i članova posada savezničkih aviona oborenih iznad Srbije.

Događaju je prisustvovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, najviši državni zvaničnici Srbije, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri, kao i predstavnici oružanih snaga SAD, prenose agencije.

Ceremoniju je otvorio Džon Kapelo, penzionisani potpukovnik američke avijacije i predsednik Fondacije misija Halijard, odajući poštu vojnih dvojici pilota koji su juče poginuli u nesreći.

Američki komandant za specijalne operacije Dejvid Tabor je rekao da moramo da radimo zajedno da bi prevazišli sve izazove.

Prema njegovim riječima, ovo je važan dan, kada su Srbi učinili nemoguće te 1944. godine.

“Oni su rizikovali sve da bi se 500 američkih pilota vratilo svojim kućama. Vaši preci su rizikovali svoje kuće i porodice da bi spasili Amerikance… iako im je pretila stravična odmazda”, rekao je Tabor.

Radoljub Janković je u ime veterana Drugog svetskog rata rekao da “još uvek čuje zvuk motora aviona u vazduhu” i da cijela okolina Takova i Srbije trebaju da budu ponosni na operaciju Halijard.

Zbog zasluga Vučića za afirmaciju cijele operacije i izgradnju Memorijalnog kompleksa, Janković je rekao da će predsjedniku Srbije pokloniti parcelu pranjanske zemlje “zalivene krvlju ravnogoraca”.

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da mu je čast što obilježavaju borbu “srpskog naroda za slobodu”, a da je pod komunističkom ideologijom operacija bila zabranjivana.

“Vazdušni most liči na sve mostove koji se grade. Ovaj most je spasio mnogo ljudi, znači stvaranje novog prijateljstva i da je Otadžbinska vojska bila Saveznička vojska tokom (Drugog svetskog rata)”, rekao je Dodik.

On je najavio i da će kod Doboja biti izgrađen spomenik koji će obilježavati sličnu akciju spasavanja savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu.

Ambasador SAD u Srbijie Entoni Godfri je rekao da jučerašnja pogibija dva pilota Vojske Srbije podseća koliko je taj poziv opasan, da su građani Srbiji 1944. godine pokazali veliku hrabrost, a da su srpski seljaci zaslužni za najveću operaciju spašavanja oborenih pilota u istoriji.

“Imam čast da budem prvi američki ambasador koji učestvuje u ovoj svečanosti, kod ovog novog spomenika… Partnerstvo SAD i Srbije bazira se na zajedničkim vrednostima tokom 140 godina odnosa… I treba pamtiti koje žrtve su podnela naša dva naroda, ne samo na ovom mestu”, rekao je Godfri i čestitao Vladi Srbije na dogovoru nedavno postignutom u Vašingtonu.

(A.M/banjaluka.net)