Region 21.01.2023.

Obilježavanje kineske Nove godine Beogradu: Spektakularan vatromet na Kalemegdanu (FOTO)

ČITANJE: 1 minuta

Spektakularnim vatrometom na Kalemegdanu danas je počelo obilježavanje Kineske nove godine u Srbiji, uz želje ambasadorke Kine Čen Bo i predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić da jača čelično prijateljstvo i prosperitet dva naroda.

Brnabić je podsjetila da su Kina i kineski narod uvijek imali poštovanje prema Srbiji.

– Uvijek su nas uvažavali kao jednakog partnera – rekla je Brnabić i zahvalila Kini i kineskom narodu što su i u teškim vremenima bili uz Srbiju, što su podržavali njen teritorijalni integritet i suverenitet i što su uvijek imali izuzetno poštovanje prema onome sto je srpski nacionalni interes, prenosi Srpskainfo

Takvu vrstu podrške, pomoći i poštovanja nikada nećemo zaboraviti – rekla je Brnabić.


Čen Bo je ocijenila da je ova tradicionalna kulturna manifestacija oličenje čeličnog prijateljstva dva naroda.

Dva naroda iako geografski daleka sve su bliža i bliža, što je neprocjenjivo bogatstvo, rekla je ambasador

Centralna proslava Kineske nogodine održana je u Beogradu, na velikom šetalištu na Kalemegdanu u prisustvu zvaničnika Srbije, ambasade Kine i Grada Beograda uz spektakularni vatromet.

Sa kule Beograd, najviše zgrade u ovom dijelu Balkana emitovana je poruka Srećna Kineska nova godina.

Vlada Srbije, ambasada Kine u Beogradu i Institut za pojas i put, u saradnji sa gradovima Beogradom, Novim Sadom, Nišom, Borom i Smederevom, organizuju proslavu Kineske nove godine u Srbiji od 21. do 26. januara.

Zvaničnici su oživjeli tradicionalni ples Igra lava, koji su poveli okupljene kroz Knez Mihajlovu ulicu do Trga Republike, gdje će biti održan Festival ukusa Pojasa i puta, koji ima humanitarni karakter.

(Z.M)