Magazin 13.04.2016.

Obilježavanje Međunarodnog dana djece ulice u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute
DSC_0014
„Darujmo im vrijeme umjesto novac“ naziv je izložbe fotografija koja je postavljena u Dnevnom centru u Banjaluci, povodom Međunarodnog dana djece ulice.

Organizator izložbe je Udruženje za prevenciju ovisnosti „NARKO-NE“ iz Sarajeva, u saradnji sa udruženjem „Nova generacija“ iz Banjaluke.

Cilj je ukazivanje na značaj volonterskog rada u prevenciji prosjačenja i u pružanju zaštite djeci radi ostvarivanja njihovih prava, kao i povezivanje volontera iz dnevnih centara koji djeluju u BiH.

Izložba će biti otvorena u petak, 15. aprila, kada će volonteri udruženja „NARKO-NE“ održati radionice djeci koja su korisnici usluga Dnevnog centra u Banjaluci.

Nakon Banjaluke, postavka se seli i u druge dnevne centre u BiH – Tuzlu, Zenicu, Mostar, Brčko i Bijeljinu.

Zanimljivo je da su autori izloženih fotografija djeca koja su korisnici Službe za zbrinjavanje djece u stanju potrebe, i ovim putem su dokumentovali svoju svakodnevnicu. „Darujmo im vrijeme umjesto novac“ je takođe naziv projekta koje udruženje „NARKO-NE“ sprovodi već šest godina, a tiče se podrške za početak ili nastavak školovanja, kao i razvoj zdravih navika i socijalnih vještina djece u stanju potrebe. Do sada je projektom obuhvaćeno oko 200 djece, koja su prošla kroz 8.000 sati edukacije.

Međunarodni dan djece ulice obilježava se od 2011. godine, a ustanovio ga je Konzorcijum za djecu ulice, vodeća međunarodna mreža posvećena ostvarivanju prava djece uključene u životi/ili rad na ulici širom svijeta.

Djeca koja žive i/ili rade na banjalučkim ulicama mogu koristiti usluge Dnevnog centra u Udruženju „Nova generacija“, a uz podršku organizacije Save the Children i JU Centar za socijalni rad. Rad ovog udruženja fokusiran je na obezbjeđivanje psiho-socijalne podrške djeci, edukaciju, kao i obezbjeđivanje materijalne pomoći i higijenskih uslova.

(Banjaluka.net)