Vijesti 18.09.2021.

Obilježavanje odbrane zapadnih granica Republike Srpske u Tunjicama kod Novog Grada

ČITANJE: 1 minuta

Služenjem pomena i polaganjem vijenaca kod spomenika civilnim žrtvama u naselju Tunjica kod Novog Grada danas je počelo obilježavanje odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije.

Vijence su položili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, delegacije Narodne skupštine Srpske, Trećeg Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, kao i organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Na području zapadnokrajiških opština – Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice, 18. i 19. septembra 1995. godine, u hrvatskoj agresiji su ubijena 106 lica, od kojih 55 civila i 51 vojnik. Ranjeno je 39 civila i 62 vojnika.

Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štetu, a, prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete u Novom Gradu, ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona KM, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine u 9.00 časova i 25 minuta i tokom dva dana ofanzive smrtno je stradalo 57 lica, 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a, a ranjeno je 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a.

Pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine potisnuti Hrvatsku vojsku preko Une.

Na mjestu gdje je poginulo najviše civila i vojnika, u naselju Tunjica gdje su pripadnici hrvatskih snaga prešli na teritoriju opštine Novi Grad, podignuto je spomen-obilježje koje je osveštano 2010. godine.

Obilježavanje organizuje Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstan je među najznačajnije datume novije istorije.

(Srna/ N.S)

Oznake: Novi Grad