Vijesti 22.09.2015.

Obilježen Dan bez automobila: Gradonačelnik se vozio gradskim autobusom

ČITANJE: 1 minuta
Dan bez automobila
Besplatnim javnim prevozom, promocijom biciklizma kao zdravog načina života, mjerenjem aerozagađenja i drugim aktivnostima, u Banjaluci je danas obilježen “Dan bez automobila”.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović, koji je i sam danas koristio gradski prevoz, istakao je da je Banjaluka opredijeljena za ljepšu životnu sredinu, promociju zdravlja i promociju najisplativijih resursa.

– Ova manifestacija ima svoj sadržaj i smisao. Jedna od aktivnosti je promocija bezbjednosti u saobraćaju među najmlađim, kao i obustava saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni i podjela besplatnih karata za javni prevoz- rekao je Gavranović .

On je dodao da podjelom besplatnih karata za gradske autobuse, Gradska uprava želi da stimuliše građane da ponekad koriste i javni prevoz kako bi se smanjio pritisak i gužve od brojnih automobila u gradu.

Gavranović je istakao da se svake godine na današnji dan mjeri aerozagađenje u gradskom parku, koje pokaže razliku između kvaliteta vazduha kada je saobraćaj u centru obustavljen i kada je on dozvoljen.

On je rekao da se nekoliko godina priprema projekat za izgradnju biciklističkih staza na području grada, ali da taj problem nije moguće riješiti u cjelini.

– Imamo biciklističke staze u nekim zonama grada gdje širina kolovoza dozvoljavala izgradnju staza, kao što je Borik, dok u nekim dijelovima grada to jednostavno nije moguće- poručio je Gavranović.

Manifestaciju “Dan bez automobila” zajedno organizuju grad Banjaluka, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, Auto-moto savez Republike Srpske, te “Viner osiguranje”.

Povodom “Dana bez automobila” od 11 do 13 časova bio je obustavljen saobraćaj od Narodnog pozorišta od hotela “Palas”, a najmlađi su na poligonu u parku “Petar Kočić” učili o bezbjednosti u saobraćaju i pokazivali spretnosti na biciklu.

(Agencije)