Vijesti 16.06.2021.

OBILJEŽEN DAN ODBRANE SARAJEVSKO-ROMANIJSKE REGIJE: “Mali Zejtinlik” je temelj Republike Srpske

ČITANJE: 3 minute

Povodom 16. juna Dana odbrane Sarajevsko – romanijske regije, danas je služen pomen i položeni vijeci na spomen – groblju „Mali Zejtinlik“ u Sokocu, gdje je sahranjeno blizu 1.000 boraca.

Vijence su položili članovi porodica poginulih boraca, predstavnici Boračke organizacije Sarajevsko- romanijske regije i opštine Sokolac, prenosi opsinasokolac.net.

Prema riječima predsjednice Udruženja poginulih boraca Sarajevsko- romanijske regije Gordane Dragaš, ovo je sveto mjesto koje se ne smije zaboraviti.

– Godinama dolazimo sa dušom da zahvalimo srpskim sokolovima i da im odamo počast. Ovo danas je porazno, za nas majke potcjenjujuće da se uzme za pravo da se mijenja lokacija obilježavanja. Uvažavam spomenik na Palama, ali za to ima poseban datum. Današnji dan ima veliki značaj i obilježavaćemo ga dok živimo – dodala je ona.

Gorančić Bosiljka koja je dio familije izgubila u ovom ratu će nastaviti da dolazi na ovo sveto mjesto, jer su za nju Ravna Romanija i Sokolica svetinje.

Kao simbol otpora, na ovom prostoru izgrađen je manastir Sveti Georgije na Ravnoj Romaniji, gdje se u Spomen- crkvi nalazi više od 4.000 uklesanih imena boraca poginulih u odbrani ove regije.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Sokolac i Odbora boračkih organizacije Sarajevsko – romanijske regije Željko Lalić izrazio je razočarnje da se odlukom Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova ovaj istorijski datum obilježava na Palama.

– Tu smo zajedno sa majkama, porodicama naših poginulih boraca, predstavnicima svih boračkih organizacija sa područja naše regije kako bi odali počast i zapalili svijeće na najsvetijem komadu zemlje u RS. Ne znam zašto nismo pozvani od strane Odbora da učestvujemo u obilježavanju. Ipak, ovo je dan koji trebamo dostojno obilježti, i pomenuti naše heroje koji su život dali za otadžbinu. Ovo je jedno krajnje nepoštovanje ovog mjesta i porodica– rekao je Lalić.

Prisutnima se obratio Goran Šehovac u ime BO “Ilidžanski borac” koji je rekao da se boračkim pitanjima bave ljudi koji nisu kročili nogom u rat.

– Svakako da se u svakoj opštini treba obilježiti ovaj dan, ali „ Mali Zejtinlik“ se ne smije zaobići, i mora biti na prvom mjestu. Jer, svi smo se mi borili da naša djeca uče ćirilicu i slobodno slave slavu – naveo je Šehovac.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica je rekao da su srpske jedinice sačuvale teritoriju Sarajevsko- romanijske regije.

– Sarajevski Srbi su branili svoja ognjišta i platili najveću cijenu za stvaranje RS. Pečat Srpske sa posebnom vrijednošću je ovdje i na Ravnoj Romaniji. Živimo u teškom vremenu, shodno tome pozivam na slogu i zajedništvo da čuvamo naše svetinje i da se ne dijelimo. Nadam se da je ovo samo privremena odluka i da će već iduće godine biti drugačije – istakao je Bjelica.

Ove godine centralna manifestacija povodom obilježavanja Dana odbrane Sarajevsko- romanijske regije, odlukom odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, održala se na Palama.

(SB)