Vijesti 04.02.2023.

OBILJEŽEN DAN OPŠTINE: U Mrkonjić Gradu služen pomen za 181 ubijenog civila i vojnika

ČITANJE: 3 minute

Služenjem parastosa u kapeli Svetog Marka i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje masovne grobnice za 181 ubijenog civila i vojnika, u Mrkonjić Gradu je obilježen Dan opštine.

To je u znak sjećanja na 1996. godinu i povratak srpskog stanovništva na svoja ognjišta poslije petomjesečnog izbjeglištva nakon agresije hrvatske vojske.

Tokom 117 dana hrvatske agresije ubijena su 64 civila i vojnika, porušeno i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, 6.000 kuća oštećeno i opljačkano.

Ratna šteta procijenjena je na skoro 680 miliona maraka.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je novinarima da su na današnji dan prije 27 godina Mrkonjićani bili izuzetno srećni što se nakon izgnanstva vraćaju na ognjišta, a bili su i tužni i neutješni zbog onog što su zatekli u gradu.

– Svima je poznata tragedija koja je zadesila naš grad, naše žrtve zaslužuju poštovanje, da budu dostojanstveno označene u istoriji i da krivci budu privedeni pravdi – istakao je Vođević.

On je naveo da je opštinska uprava uradila ono što je bilo do nje, te da je ostalo da posao završe institucije na drugim nivoima vlasti.

– Mi smo Tužilaštvu BiH uputili i papire i dokaze na dalje postupanje i očigledno je tu neki problem i zastoj. Pozivam sve odgovorne osobe da urade ono što je do njih kako bi konačno svi koji su učestvovali u ovom zločinu izašli pred lice pravde i kako bi konačno i Mrkonjić dobio mjesto koje zaslužuje u svojoj istoriji – rekao je Vođević.

Duško Miletić iz opštinske Boračke organizacije naglasio je da je svima poznato da je ovdje stravičan zločin izvršila hrvatska vojska, ocjenjujući da je, kako vrijeme protiče, sve više pokazatelja da nikome nije stalo do kažnjavanja odgovornih.

– Mislim prvenstveno na sud, na institucije koje su nadležne da procesuiraju ratne zločine, vidljivo je da niko ništa ne radi na tom pitanju – dodao je Miletić.

Petar Mitrić, koji je u mrkonjićkoj masovnoj grobnici pronašao rođenog brata Duška i dva brata od strica Petra i Milorada, rekao je da je 4. februar svake godine tužniji zbog neprocesuiranja zločinaca.

– Ovdje se znaju nalogodavci, izvršioci, ali su svi ti podaci negdje u ladicama. Moja majka se upokojila prije dvije godine, nije dočekala pravdu, a sa ovakvim načinom rada nadležnih institucija, ne vjerujem da ću je i ja dočekati, možda moja djeca – naveo je Mitrić.

Ljubinka Kreka, koja je u grobnici pronašla tijelo supruga Јove, rekla je da je izgubila svaku nadu da će neko odgovarati za mrkonjićke žrtve.

Današnjem obilježavanju 4. februra, Dana opštine Mrkonjić Grad, između ostalih, prisustvovali su i ministar finansija u Savjetu ministara i nekadašnji načelnik ove opštine Zoran Tegeltija, kao i ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić.

(N.S)

Oznake: Mrkonjić Grad