Vijesti 22.02.2017.

Obilježen Dan prevencije vršnjačkog nasilja

ČITANJE: 1 minuta

Posljednja srijeda u februaru, posvećena je Danu prevencije vršnjačkog nasilja. Stručnjaci poručuju da je nasilje zapravo poruka, kojom dijete daje do znanja sredini da ima problem.

Ako pitate najmlađe, za njih je vršnjačko nasilje “kad, na primjer, djeca istog uzrasta nazivaju pogrdnim imenima, izazivaju, tuku drugu djecu“…

Koliko je učestala pojava, ne postoje precizni podaci, jer mnogi slučajevi ostaju neprijavljeni. Prema podacima Ombudsmana za djecu, učestalije je nasilje prema djeci, nego među djecom. Zabrinjavaju podaci, da je ovakvo ponašanje učestalije među djecom predškolskog uzrasta.

“Da li je tako i stvarno na terenu ne znamo jer podaci ne postoje. Resorno ministarstvo nikada nije uradilo godišnji izvještaj o vršnjačkom nasilju na čemu stalno insistiramo”, izjavila je Nada Grahovac, Ombudsman za djecu Republike Srpske.

“Škole se ponekad libe zvati tu drugu instituciju koja se zove Centar za socijalni rad jer se ulazi u sukob sa roditeljima koji mogu da li i ne moraju , da budu nezgodni, ali ih percipiramo kao nezgodne”, navodi Ivana Zečević,  vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci

U prošloj godini Ombudsmanu je prijavljeno 655 slučajeva nasilja. Više u odnosu na 2015. godinu. U banjalučkoj OŠ Aleksa Šantić nije zabilježen nijedan slučaj, ali su se uključili u akciju.

“Mislim da dugujemo toj djeci da malo aktivnije krenemo u borbu protiv ovog oblika ponašanja u školi”, kaže Svjetlana Radusin, direktorka OŠ “Aleksa Šantić” Banjaluka.

Za aktivniju borbu neophodno je uključivanje svih faktora u odrastanju djece – porodice, škole, kao i nadležnih institucija.

(RTRS)