Vijesti 28.05.2021.

Obilježen Dan Prvog i Drugog krajiškog korpusa Vojske Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Služenjem parastosa u banjalučkoj kasarni “Kozara” i polaganjem vijenaca na spomen-ploču poginulim borcima danas je obilježen Dan Prvog i Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske /VRS/, uz poruku da se obilježavanjem ovog datuma čuva i njeguje tradicija VRS.

Vijence na spomen-ploču položile su delegacije Vlade Republike Srpske, komandanata Prvog i Druugog krajiškog korpusa, te delagicija Trećeg pješadijskog puka, dok su ostali prisutni položili po jednu ružu.

Obilježavanju su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milan Torbica, komandant Trećeg pješadijskog puka brigadir Milorad Krajšumović, te penzionisani generali Vojske Republike Srpske.

Dan Prvog i Drugog krajiškog korpusa je dan kada se obilježava uspomena na sve operativne sastave koji su djelovali u okviru Vojske Republike Srpske tokom proteklog rata.

Prvi krajiški korpus činio je okosnicu Vojske Republike Srpske, brojao je 127.000 boraca i držao front u dužini od 1.160 kilometara, a popunjavao se sa teritorije 28 opština.

Među najvećim operacijama u kojima je učestvovao bila je “Koridor `92”, a u ratu je poginulo od 5.000 do 6.000 boraca ovog korpusa.

Drugi krajiški korpus brojao je od 16.000 do 20.000 vojnika, a imao je više od 2.000 poginulih boraca.

(Srna, E.M)