Region 04.08.2021.

OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA: Patrijarh Porfirije, Vučić i Dodik obratili se brojnim građanima u Busijama

ČITANJE: 4 minute

U naselju Busije kod Beograda obilježen je Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji “Oluja”.

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvovali su brojni građani, najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije, te patrijarh srpski Porfirije, koji je obraćanju rekao da ne smijemo zaboraviti ovaj strašan zločin, ali da moramo oprostiti, prenosi RTRS.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić.

U zločinačkoj akciji “Oluja” je, prema evidenciji Veritasa, 1.872 Srba poginulo i nestalo.

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon napada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.

Patrijarh Porfirije: Ne smijemo zaboraviti, moramo oprostiti

Patrijarh srpski Porfirije rekao je u obraćanju na državnoj ceremoniji u Busijama povodom Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja” da ne smijemo zaboraviti ovaj strašan zločin, ali da moramo oprostiti.

Patrijarh je poručio da Bog ne broji čijih je žrtava više, čijih je manje i istakao da su pred Bogom sve žrtve iste, zvali se oni Јovan, Јozo ili Јusuf.

– Pamtimo stradale bližnje, ali nezlopamtimo, osveta i mržnja umanjuju onoga koji su opsednuti njima – rekao je patrijarh i dodao da se molimo za mir.

Patrijarh Porfirije je istakao da “moleći se danas za stradale, za naše bližnje, ne želimo da zloupotrebljavajući žrtve produbljujemo spiralu sukoba niti da vodimo ratove komemorativnim politikama sjećanja”.

– Sabrali se da se motilveno sjetimo nebivalog po razmjerama na evropskim prostorima nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije. Sve je to kamičak u mozaiku naših novijih stradanja i raspeća zajedno sa Јadovnom, Јastrebarskim, Glinom, Јasenovcem… – naveo je patrijarh srpski.

Istakao je da narativ žrtve ne može biti pokretač niti izvor nadahnuća, kao i da je to prije trajna muka i pakao.

– Naš narod je toliko puta baš kroz žrtvu osvajao iskustvo slobode i vaskrsenja – rekao je patrijarh.

Dodik: Srbi neće odustati od svojih prava

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u obraćanju na centralnoj državnoj ceremoniji u Busijama povodom Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja” da su Srbi stradalnički narod koji je slobodu uvijek dijelio sa drugima.

– Okupljeni smo zahvljaujući tome što su Srbija i Srpska prihvatile prijedlog predsjednika Aleksandra Vučića da na ovaj dan obilježavamo i pamtimo stradanje biblijskih razmjera, još jedno u nizu koje se desilo Srbima – rekao je Dodik.

On je ukazao da su danas prostori gdje su živjeli Srbi pusti i prazni.

– Tamo nisu dozvolili narodu ni da se vrati da bi ostvario svoja imovinska druga prava – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je istorija srpskog naroda puna stradanja, ali da nisu uspjeli u namjeri da istrijebe Srbe, koji danas imaju Srbiju i Republiku Srpsku.

– Moramo da budemo okupljeni oko onog što je naš sveti zavjet, a to je mir – poručio je Dodik.

On je istakao da srpski narod i Republika Srpska neće odustati od svojih prava, te da hoće snažnu i stabilnu Republiku.

– Mi nećemo da ćutimo i mi ćemo se boriti protiv nepravde koju smo doživjeli i doživljavamo u kontinuitetu. Hoćemo snažnu i stabilnu Republiku, ništa ne tražimo nego da Republika Srpska bude ono što je njoj dato u Dejtonskom sporazumu i šta piše u Ustavu BiH. Oni su davno to nama oteli, a mi želimo da to imamo. Јa mislim da je to legitiman politički cilj – naglasio je Dodik.

Vučić: Neće više biti “Oluje” i “Bljeska”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, u obraćanju na centralnoj državnoj ceremoniji u Busijama povodom Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”, da neće da se izvinjava onima koji su ubijali desetine hiljada Srba i da neće da gazi p omrtvima koji su stradali samo zato što su bili Srbi.

– Neće više biti “Oluje” ni “Bljeska” – rekao je predsjednik Srbije.

Dodao je da ne treba računati da će srpski narod dobiti izvinjenje ili da će neko da se pokaje zbog zločina nad Srbima.

Vučić je podsjetio da Hrvatska ovaj dan proslavlja kao “Dan pobjede i domovinske zahvalnosti”, upitavši – “pobjede nad kim?”.

Poručio je da “ne smijemo zaboraviti ko smo, šta smo i kuda idemo”, te da se neće i ne smije zaboraviti ono kroz šta su Krajišnici morali da prođu.

– Kada se podsjećamo egzodusa i etničkog čišćenja 250.000 Srba, mi podsjećamo sebe na to ko smo i kuda idemo – istakao je Vučić.

On je naglasio da su u srpski identitet zauvijek ugrađene kolone na traktorima.

– Govorimo o onome identitetu u koji su ugrađeni vječno i Јasenovac i Јadovno, i Prebilovci – rekao je predsjednik Srbije i poručio:

– Možemo i moramo da oprostimo, ali to možemo samo ako pamtimo.

(SB)

Oznake: Dan sjećanja, Oluja