Vijesti 11.05.2016.

Obilježen dan Vojske RS: Herojski živjeli, kao heroji stradali

ČITANJE: 3 minute
vojska rs
Onima koji su se harbro borili i svoje kosti ostavili duž linije fronta duže od 1000 km danas je održan parastos u Banjalučkom hramu Hrista Spasitelja nakon čega su položeni vijenci na groblju Sveti Pantelija kao i na spomen kosturnici a u Kasarni “Kozara” održan je prijem za delegacije MUP-a RS, grada Banjaluka i nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Milorad Dodik, Predsjednik RS čestitao je 12.maj Dan Vojske Republike Srpske i Dan Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka i naglasio da odavanjem počasti poginulim borcima VRS, svi koji danas žive u miru i slobodi, s dubokim poštovanjem i vječnom zahvalnošcu njeguju sjećanje na njihovu žrtvu koja trajno obavezuje da se čuva i brani RS i ostavi u nasljeđe budućim generacijama. U temelje onoga što danas nazivamo domom 23.184 borca ugradilo ono najvažnije, svoje živote.

-I ove godine ponosno i dostojanstveno obilježavamo godišnjicu nastanka i prisjećamo se herojskog puta VRS u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u odbrani srpskog naroda na njegovim viševjekovnim ognjištima- naveo je Dodik.

On je istakao kako je Treći pješadijski (Republika Srpska) puk, koji je nastavio da baštini tekovine VRS, garant opstanka srpskog naroda i RS.

-Na tom neizvjesnom i trnovitom putu mnogi borci, vođeni najčistijim osjećanjima i časnim i plemenitim ciljevima, dali svoje živote za Republiku Srpsku i njen narod. To govori o cvrstoj povezanosti sudbina srpske vojske i naroda, koji je po tradiciji slobodarski, uvijek na strani pravde, mira i slobode, što nas cini posebno ponosnim narodom- naveo je Dodik.

Željka Cvijanović, Predsjednik Vlade RS istakla je da bez pripadnika VRS u ratu dali svoj život ne bi bilo slobode koju uživaju današnje generacije, niti slobode koju će uživati ubuduće.

Ona je i čestitaala Dan Vojske Trećem pješadijskom (Republika Srpska) puku i poručila da je VRS jedan od simbola identiteta srpskog naroda u BiH, a Treći pješadijski sa ponosom i poštovanjem nastavlja da baštini njenu tradiciju, čast, ponos i dostojanstvo. Vođeni najčistijim osjećanjima i časnim i plemenitim ciljevima, dali svoje živote za Republiku Srpsku i njen narod Milomir Savčič, Predsjednik Boracke organizacije RS  RS na ceremoniji polaganja vijenaca istakao je jednu važnu činjenicu a to je da VRS formirana 12. maja 1992. godine mnogo kasnije nego što su drugi narodi formirali vojne i paravojne jedinice.

-VRS je posljednja oružana formacija koja je formirana na prostoru BiH Bošnjaci i Hrvati imali su formirane paravojne formacije već u avgustu 1990. godine što je jasno govorilo o njihovim namjerama- istakao je Savčić.

-Obilježavajući ovaj značajan istorijski datum, prilika je da se podsjetimo da je NSRS, prije 24 godine, donijela Odluku o formiranju VRS, kao odgovor na dogadaje koji su najavljivali ratni sukob u bivšoj jugoslovenskoj Republici BiH- podsjetio je Čubrilović.

Vijence nije položila delagacija Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. Predstavnici ove organizacije naveli su da to nisu učinili jer su nezadovoljni protokolom polaganja vijenaca prema kome je trebalo da vijence polože kao deseta delagacija od predviđenih jedanaest.

(Nezavisne)