Vijesti 31.08.2015.

Obilježen jubilarni 50. Kočićev zbor

ČITANJE: 2 minute

kocicev zbor

Centralna manifestacija 50. Kočićevog zbora održana je juče u Stričićima, rodnom mjestu pisca Petra Kočića.

Na Kočićevom ognjištu uručena je tradicionalna književna Kočićeva nagrada, koju je ove godine dobio književnik iz Banjaluke Zoran Kostić, i to za životno djelo, dok je nagradu “Zmijanjče” za pjesmu pod nazivom “Petar Kočić” dobila Aleksandra Mrakić, učenica šestog razreda osnovne škole “Sveti Sava” iz Dubrava kod Gradiške.

Prije uručenja nagrade, u crkvi na Klisini služen je parastos Petru Kočiću i položeni su vijenci na spomenik poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Govoreći na centralnoj manifestaciji ovogodišnjeg jubilarnog Kočićevog zbora predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izjavio je da je  veoma važno  da se Kočićev zbor masovno posjećuje, jer pisac simbolizuje vijekovnu borbu za slobodu.

– Okupili smo se na 50. Kočićevom zboru da bi obilježili njegovu borbu za slobodu koja je ključna riječ u srpskom narodu kroz istoriju za koju su se borili državnici, književnici i običan narod – rekao je Dodik, obraćajući se okupljenima na Kočićevom zboru u Stričićima.

On je dodao da se Kočićev zbor održava već 50 godina, a od toga 24 godine od kada  postoji Republika Srpska.

Dodik je naglasio da je ono što je Kočić pisao prisutno i danas, a to je borba za slobodu srpskog naroda u BiH.

Predsjednik Organizacionog odbora 50. Kočićevog zbora Nedeljko Čubrilović, rekao je da je ovogodišnji zbor obilježen brojnim manifestacijama, a da mu je poseban pečat dala promocija Zmijanjskog veza koji je uvršten u kulturnu baštinu Uneska na čemu se godinama radilo.

Pozdravljjajući prisutne, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović  naglasio  je da masovno okupljanje na Kočićevom zboru govori o snazi Kočićevog imena i djela koji povezuju srpske prostore, ljude, duhovnost i književnost.

Centralnoj manifestaciji prisustvovali su i predstavnici Vlade Republike Srpske, Gradske uprave Banja Luka i mnogi drugi gosti iz javnog života. Predstavom “Sa planine i ispod planine” i dodjelom priznanja Zavičajnog društva “Zmijanje” svečano je zatvoren 50. Kočićev zbor.