Vijesti 27.01.2023.

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci je danas obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, položeni su vijenci na jevrejsko spomen-obilježje na Novom Groblju, a vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel je rekao da je u ovom gradu stradalo oko 500 Jevreja tokom Drugog svjetskg rata.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević rekla je novinarima da je 20. vijek umjesto da bude obilježen tehnološkim dostignućima i napretkom čovječanstva obilježen strahotom kao što je Holokaust gdje je ljudska civilizacija pokazala najgoru stranu – iskonsko zlo.

“Nažalost, i danas među nama u 2023. godini postoje ljudi koji žele reviziju istorije i da kažu da antifašizam nije svijetla strana istorije”, napomenula je Ljubojevićeva.

Ljubojevićeva je ukazala da je potrebno boriti se i spriječiti u korijenu pojedinca ili grupu koja podržava strahote koje su se desile u prošlom vijeku.

Foto: Srna

Asiel je još naglasio da je sjećanje na žrtve Holokausta važno svakog dana, a ne samo jednom godišnje.

“Svakog dana prolazimo ispite, da li ćemo krenuti za dobrim ili za zlim. Najveći problem oko dobra i zla je to što se zlo obuče u lijepo odijelo i onda izgleda vrlo prihvatljivo, a dobro nekada djeluje kao dronjak. Važno da se zlo prepozna u začetku i da se prema tome odredimo, zato moramo da se sjećamo”, istakao je Asiel.

Vijence su položili vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, potpredsjednik Narodne skupštine Ana LJubojevićeva, predstavnik kabineta predsjednika Republike Srpske, predstavnici Jevrejske opštine Banjaluka, predstavnici Vijeća naroda, Generalnog konzulata Hrvatske u Banjaluci.

Vijence su položili i predstavnici grada Banjaluka i Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN-a.

Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reaFirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i vjerske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Na taj dan 1945. godine, jedinice sovjetske armije oslobodile su najveći nacistički koncentracioni logor Aušvic sa 7.500 zatvorenika.

(Srna)