Vijesti 17.11.2016.

Obilježen međunarodni dan srednjoškolaca

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci je danas obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca. Ovaj datum obilježava se u spomen i znak sjećanja na praške studente i srednjoškolce koji su zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje strijeljani bez prethodnog suđenja.

Tačno u 11 časova i 17 minuta, oko tri stotine banjalučkih srednjoškolaca okupilo se na Trgu Krajine u Banjaluci. Tinejdžeri su raznim aktivnostima obilježili Međunarodni dan srednjoškolaca i podsjetili na priču koja govori o borbi srednjoškolaca za njihova prava i zastupanje njihovih interesa.

– Smatram da ovim načinom, ovim događajem, srednjoškolci predstavljaju sebe kao jedne velike revolucionare. Samim tim što izađu na ovo okupljanje mislim da pokazuju jednu veliku dozu upornosti, prije svega borbe za svoja i prava ostalih srednjoškolaca – rekao je PR mResursa banjalučke regije Drago Mikić.

Zaleđeni u pokretu i okupljeni u figuru koja pokazuje 17. 11. – performans je kojim su srednjoškolci poslali poruku da bi se na ovu populaciju trebalo obratiti više pažnje. Važnost obilježavanja ovog datuma jeste i sjećanje na praške studente i srednjoškolce koji su stradali bez prethodnog suđenja. Podrška đacima je stigla I od bivših srednjoškolaca.

– Na ovaj dan smo došli još jednom da uputimo zvanični apel vladajućima da je krajnje vrijeme da nas mlade ljude gledaju kao resurs i potencijal ovog društva, a ne kao glavni problem – kazao je odbornik u SO Banjaluka Draško Stanivuković.

Malo je onih koji znaju važnost današnjeg dana. Upravo zato, brojnim aktivnostima cilj obilježavanja Međunarodnog dana srednjoškolaca bio je da se probudi svijest vlasti o pravima djece ove uzrasne dobi. Te da se probudi svijest vlasti o mladim akademskim građanima – njihovim dosadašnjim aktivnostima i budućim interesovanjima.

(Srpskacafe.com)