Vijesti 12.02.2016.

Obilježen Međunarodni dan života

ČITANJE: 2 minute
LECI
Podjelom informativno – edukativnih letaka i postera o energetskoj efikasnosti u 30 osnovnih i srednjih škola u Banjaluci obilježen je Međunarodni dan života.

Obilježavanje je organizovano u sklopu projekta Energetske efikasnosti koji realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, a finansira ga Svjetska banka.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Srebrenka Golić, poručila je da je zdravija životna sredina od velikog značaja za poboljšanje kvaliteta života, a da efikasnim korištenjem energije možemo doprinijeti njenom očuvanju.

– Povećanjem energetske efikasnosti ne samo da ostvarujemo uštede energije, nego i doprinosimo očuvanju životne sredine korištenjem energije iz obnovljivih izvora i smanjenjem emisije štetnih gasova. Veoma je važno da djeca školskog uzrasta postanu svjesna značaja energetske efikasnosti i mjera koje oni sami mogu preduzeti kako bi doprinijeli njenom ostvarivanju. Na taj način stvara se svijest kod djece koja će kasnije, kao odrasle osobe, biti ogovornije prema korištenju energije- kaže ministar Golić.

Golićeva je istakla da je u Republici Srpskoj do sada urađeno mnogo po pitanju primjene mjera energetske efikasnosti, ali i da uvijek može i treba više.

– Projektom Energetske efikasnosti planirana je rekonstrukcija oko 35 javnih škola i bolnica u Republici Srpskoj, a investicijama u mjere energetske efikasnosti biće ostvarene uštede i do 50%. Važno je uticati na promjenu svijesti svih građana, uključujući i naše najmlađe, a onda i na promjenu njihovog ponašanja u skladu sa energetskom efikasnošću- poručuje Golićeva.

Promotivni materijali koji su podijeljeni učenicima osnovnih i srednjih škola u Banjaluci nastali su u sklopu kampanje Podizanje svijesti javnosti o energetskoj efikasnosti i projeku Energetske efikasnosti. Leci namijenjeni djeci sadrže informacije o energiji i energetskoj efikasnosti, ali i savjete za uštedu energije u njihovim domovima.

(PR)