Vijesti 25.05.2021.

Obilježen Narandžasti dan: Podići svijest o sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama

ČITANJE: 3 minute

Banja Luka će od sada svakog 25-og u mjesecu prirediti niz aktivnosti u cilju podizanja svijesti  o sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama.

Poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je prisustvovao aktivnostima organizovanim povodom obilježavanja Narandžastog dana.

Današnji događaj je organizovan pred megafonom na Trgu Krajine, što je, kako je naveo Stanivuković – jedna simbolika da se o ovom problemu glasno govori, da ne dozvolimo da budemo društvo koje će prijaviti buku u tuđem stanu, a oglušiti se na vapaje za pomoć.

-Nasilje nije i ne smije biti privatna stvar i na ovu negativnu pojavu kao društvo ne treba da imamo bilo kakvu vrstu tolerancije – naveo je on.

Prema njegovim riječima, uz ove preventivne aktivnosti, Grad će preduzimati i konkretne mjere.

-Do sada su dvije osobe iz Sigurne kuće dobile zaposlenje u gradskim preduzećima, što je jedna od strateških politika koje ćemo sprovoditi – naglasio je on.

Foto: S. Ćuković

Kako je istakao, cilj je da se ekonomski osnaže žene koje su žrtve nasilja, jer prema podacima Agencije za ravnopravnost polova – svaka druga djevojčica od svoje navršene 15 godine trpi neku vrstu nasilja, što su zaista poražavajući podaci.

Uz podršku Grada Banja Luka, današnje aktivnosti organizovale su nevladine organizacije: Fondacija „Udružene žene“, Zdravo da ste, Oštra nula i Helsinški parlament građana. Simbolično u vazduh pušteni su narandžasti baloni.

Amela Bašić-Tomić iz Fondacije Udružene žene kazala je da je ovo prilika da kreiramo ambijent nulte tolerancije na nasilje.

-Smatramo da samo zajedničkim snagama možemo uticati na smanjenje, odnosno potpuno zaustavljanje nasilja u porodici i nasilja nad ženama i djevojčicama – kazala je ona i dodala da i dalje postoji trend rasta nasilja, te da je to posebno došlo do izražaja u vrijeme pandemije.

-Ova vrsta preventivnih aktivnosti u kojima dolazi do podizanja javne svijesti utiče na to da mnoga treća lica u svojoj neposrednoj blizini ili komšiliku prijavljuju nasilje u porodici. Dakle, imamo određene pomake, da nismo više toliko tolerantni na nasilje – kazala je ona.

Foto: S. Ćuković

Banski dvor u narandžastoj boji

Povodom Narandžastog dana, zgrada Banskog dvora večeras u 21 čas biće osvijetljena u narandžastoj boji sa natpisom „nisi sama“ kako bi se poslala poruka podrške i ohrabrenja ženama i djevojčicama žrtvama nasilja. Ovu aktivnost realizuje Institut za razvoj mladih KULT, uz podršku  Grada.

1264 – SOS telefon za žrtve nasilja

Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka ima dugogodišnje iskustvo u pružanju psihološke podrške ženama i djeci žrtvama nasilja putem SOS telefona za žene žrtve nasilja koji su uspostavili početkom 1997. godine. Pozivom na SOS telefon 1264, koji je aktivan 24 časa, žrtve nasilja u porodici ili drugih oblika rodno zasnovanog nasilja mogu dobiti psihološku podršku, informacije o zaštiti svojih prava i procedurama zaštite prava pred institucijama. SOS poziv je besplatan i anoniman ukoliko osoba koja traži pomoć to želi. Pozivom na SOS telefon takođe može se prijaviti nasilje ili dobiti informacije i savjet kako pomoći ženama i djeci žrtvama nasilja u vašem bliskom okruženju.