Vijesti 07.04.2016.

Obilježen Svjetski dan zdravlja

ČITANJE: 1 minuta
stanetic
Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske danas je, otkrivanjem table sa pravima i obavezama pacijenata u bolnicama, počeo obilježavanje 7. aprila – Svjetskog dana zdravlja.

Obilježavanju Svjetskog dana zdravlja u UKC Republike Srpske i otkrivanju table sa pravima i obavezama pacijenata, osim predstavnika iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske, prisustvovali su generalni direktor UKC Mirko Stanetić, predsjednik Saveza žena oboljelih od raka dojke “Iskra” Azra Ikalović i direktor kancelarije Ambasade SAD-a u Banjaluci Edvard Galadžer.

Kampanja će biti nastavljena tokom aprila, a građanima će biti dijeljene informativne brošure i leci, saopšteno je iz UKC Srpske.

U narednom periodu, u okviru kampanje planirano je i održavanje okruglih stolova u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, tokom kojih će se razgovarati o pravima i obavezama pacijenata.

Cilj kampanje je upoznavanje pacijenata i građana o njihovim zakonskim pravima i odgovornostima koje imaju tokom boravka u bolnici, da bi se informisanjem dao doprinos podizanju svijesti i poboljšanju kvaliteta usluga u zdravstvenim institucijama u BiH, navode iz UKC -a.

Nizom aktivnosti, medicinsko osoblje UKC Republike Srpske obilježilo je Svjetski dan zdravlja, te su danas od 9 do 12 časova svi pacijenti koji su imali uputnice za specijalističko-konsultativni pregled, pregled mogli obavljati bez dodatnog naručivanja u ambulantama.

U Poliklinici UKC-a od 9 do 11 časova održala se akcija mjerenja lipidnog statusa i krvnog pritiska svim zainteresovanim građanima. Udruženje za razvoj društva “Kap” iz Sarajeva, uz podršku američke Ambasade, provodi projekat promocije prava pacijenata u bolnicama na području BiH.

(Agencije)