Vijesti 25.05.2021.

Obilježena godišnjica tragedije na Kapiji u Tuzli

ČITANJE: 4 minute

Prije tačno 26 godina ugašen je 71 mladi život, a svima njima danas je još jednom odata počast na mjestu počinjenog masakra na Kapiji u Tuzli. Građani su poručili da se stravični zločin ne smije ponoviti, a vlast da je Kapija rana koja ne zarasta.

Uz članove porodica stradalih, obilježavanju godišnjice masakra na Kapiji danas su prisustvovali i uglednici iz javnog i političkog života Tuzle i Tuzlanskog kantona, Federacije Bosne i Hercegovine, državnog vrha te nevladinog sektora.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je kazao da se u ovom gradu spomeničkom i manifestacionom kulturom, zatim knjigama i komemorativnim obilježavanjem poručuje da građani neće zaboraviti masakr na Kapiji, piše Klix.

“Mladost Tuzle bila je žrtva najtežeg mogućeg zločina prije 26 godina. Mi pamtimo i opominjemo ovom manifestacijom, obnovljenim spomen-grobljem na Slanoj banji i našim memorijalnim centrom koji smo otvorili prošle godine. Ovo se ne može zaboraviti jer je Kapija strašna kolektivna tragedija i rana koja ne zarasta”, naglasio je Imamović.

Za premijera Tuzlanskog kantona Kadriju Hodžića kobnog 25. maja 1995. godine, kada je trebalo da slavimo život, pokidan je 71 cvijet.

“Pokidani su životi mladih ljudi. Doživljena je biološka tragedija. Otpor smo tada davali suzama i dizanjem ruku u nebo. Otpor sada treba da bude izražen brigom za mlade, brigom za kvalitetno obrazovanje, zapošljavanje, stvaranje uslova za sigurnost i povjerenje u društvo. To je upravo onaj pijetet koji smo dužni tim ljudima, jer bi upravo oni željeli imati takvo stanje”, poručio je on.

Za stravičan zločin na Kapiji pred Sudom Bosne i Hercegovine na 20 godina zatvora osuđen je nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Novak Đukić, a kako je navedeno u presudi, on je naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli.

Iako bi trebao biti iza zatvorskih rešetaka, to se još uvijek nije dogodilo, što posebno pogađa Tuzlake.

“Njega Srbija drži tamo i mi od njihove vlasti zahtijevamo da predaju ratnog zločinca BiH te da on odsluži kaznu. To je sramota koja se događa. Ako ga ne predaju, znači da negiraju zločin, a to je prijetnja novim zločinom. Nadamo se da na Balkanu može biti mira i pomirenja, ali neka svi ratni zločinci završe u zatvoru”, poručio je gradonačelnik Tuzle.

Večeras tačno u 20 sati i 55 minuta u Tuzli će se oglasiti i sirena za uzbunu, koja je još jedan znak prisjećanja na stravični događaj u kojem je prosječna dob smrtno stradalih nešto niža od 24 godine.

Komšić na Kapiji: Državni vrh Srbije nema morala da nam se izvini za zlo naneseno u ratu

Foto: A. K./Klix.ba

Državni vrh Srbije nema moralne snage da nam se izvini za zlo naneseno u ratu, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić prilikom današnjeg obilježavanja 26. godišnjice masakra na Kapiji u Tuzli.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić tokom današnjeg obilježavanja godišnjice masakra na Kapiji je kazao da u svoje, ali i ime člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Šefika Džaferovića, svaki put tokom sastanaka sa srbijanskim zvaničnicima, počevši od predsjednika Aleksandra Vučića, postavi pitaje vezano za izručenje Đukića našoj zemlji.

“Uz ovo, postavimo i pitanje te tražimo izručenje naša dva državljanina protiv kojih se vode procesi u Beogradu, ali nažalost, tamo nema ispravne reakcije. Tada dolazimo do jedinog zaključka, da politički, odnosno državni vrh Srbije jednostavno još uvijek nije sazreo za bilo kakvu vrstu moralnog, ljudskog, pa i političkog ozdravljena kada je riječ o svemu što se desilo u ratu, zločinu na Kapiji i cijeloj BiH. Nažalost, tako je i očigledno je da ćemo se morati još dugo nositi s time”, poručio je Komšić.

Na pitanje da li je državni vrh Srbije takav jer ne postoji jedinstvo kada je riječ o zajedničkom nastupu članova Predsjedništva BiH, Komšić je odgovorio da državnom vrhu Srbije ništa ne smeta u smjeru kretanja u proces moralnog i ljudskog ozdravljenja, kada je riječ o svemu onome što se dešavalo u BiH u ratnom periodu.

“Ali, kao i obično u životu, ako vam treba izgovor da to ne uradite, lako ćete ga naći. Međutim, u suštini je riječi o jednom te istom. Nema dovoljno moralne snage da se kaže: ‘Da, tako je bilo, nanijeli smo vam zlo i u ime onih koji su ga nanijeli izvinite zbog takvog ponašanja’. Nažalost, dugo čekamo da to dođe iz Beograda i mislim da još dugo neće doći”, naveo je Komšić.

Nasuprot svemu, iz susjedne Srbije u nekoliko navrata dosad je negiran počinjeni masakr na tuzlanskoj Kapiji, a također su objavljene i knjige o toj temi.

Slično se dešavalo i za ostale ratne zločine koji su počinjeni na prostoru BiH, a iz susjedne zemlje politički vrh nikada nije priznao ni genocid u Srebrenici.

(E.M)