Vijesti 15.11.2018.

Obilježene četiri decenije Medicinskog fakulteta

ČITANJE: 2 minute

Medicinski fakultet u Banjaluci svečano je obilježio četvrtu deceniju postojanja. Svojih početaka rado se prisjetio student prve generacije ovog fakulteta Branislav Lolić, sada uspješni pedijatar.

Rame uz rame sa svojim studentima stajali su i prvi profesori banjalučke medicine. Kažu, počeci su bili skromni, ali trudom i upornošću su ovu ustanovu podigli na visok nivo.

“Danas će biti druženje naše prve generacije. Rasuti smo od Amerike do Australije, ima nas jako puno na fakultetu. Sve je to brzo prošlo, uspješno, i evo prilazimo kraju radnog vijeka,” rekao je Lolić.

“Mislim da je opravdao svoje postojanje i danas, sigurno je jedna od vodećih naučnoistraživačkih, ali i akademskih, odnosno, ustanova koje educiraju kadar,” kaže Dragan Danelišen sekretar Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Mobilnost studenata i profesora, te učestvovanje u međunarodnim projektima koji bi pogurali ovu ustanovu u svijetu, ciljevi su za budućnost, tvrdi dekan Ranko Škrbić. Iz Fakulteta poručuju i da prate savremene trendove u naučnoistraživačkoj nastavi.

“Veliki je dan za nas. Imamo velike, ambiciozne, planove koje hoćemo da predstavimo našim gostima, da im se zahvalimo za pomoć koju su nam pružali sve ove godine. Jedan ovakav fakultet, kao što je Medicinski fakultet, ne bi mogao da funkcioniše, da živi i da se razvija, bez pomoći velikih fakulteta u to vrijeme,” rekao je Škrbić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i predsjednik Srpske Milorad Dodik i predsjednica Vlade Željka Cvijanović. Kažu, Medicinski fakultet je jedna od najvažnijih naučnih i obrazovnih institucija u Srpskoj.

“Oblast zdravstva, naravno, svakako je jedan od prioriteta i reći ću da je tu Vlada, naravno, uz asistenciju i uz podršku svih drugih koji su bili potrebni da se to desi, donosila dobre propise, da smo mnogo uradili u infrastrukturnom smislu, da smo radili na odgajanju, obrazovanju naših kadrova i da to nije moglo da prođe, naravno, bez svega onoga što je radio Medicinski fakultet,” kaže Cvijanovićeva.

“Naša namjera je da gore, na lokaciji Kliničko univerzitetskog centra u Banjaluci, izgradimo i prostorije novog medicinskog fakulteta koji će biti integrisan sa tim centrom i u tome ćemo podržati Upravu Fakulteta i, naravno, Upravu Kliničkog centra. To će biti jedan od zadataka koji će raditi buduća Vlada Republike Srpske,” rekao je Dodik.

Svečana akademija prvi put je odvojena od svečanog čina dodjele diploma, koji će biti održan dan poslije. Tada će biti nagrađeno 200 ljekara medicine, stomatologije, magistara farmacije i zdravstvene njege.

(ATV)