Vijesti 16.01.2022.

Obilježeno 29 godina od stradanja Srba u Skelanima

ČITANJE: 2 minute

Kod Centralnog spomenika srpskim civilima i vojnicima u Skelanima kod Srebrenice danas je služen parastos za 305 nastradalih Srba iz ovog mjesta i okolnih sela u proteklom ratu, od kojih je 69 ubijeno na današnji dan 1993. godine.

Od 305 ubijenih Srba iz Skelana i okolnih sela u posljednjem ratu više od polovine su bili civili, žene, djece i starci.

Obilježavanju 29 godina od stradanja srpskog stanovništva u bivšoj opštini Skelani prisustvovali su izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić i predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpke, prenosi RTRS.

Parastosu su prisustvovale i brojne delegacije organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata iz opština regije Birač, opštinska delegacija Srebrenice, delegacija Ravnogorskog pokreta i drugih udruženja njegovalaca tradicija oslobodilačkih ratova iz Bajine Bašte u Srbiji.

Tomić je rekao da je srpski narod u Podrinju doživio strahovita stradanja u proteklom ratu.

“Јoš je žalosnije što su više od polovine stradalih bili civili, a svijet nikako to da shvati i da odbasci jednostranu sliku o ratu u BiH”, rekao je Tomić.

On je izrazio očekivanje da će pravosuđe BiH napokon početi procesuirati počinioce masovnih zločina nad Srbima, jer je procentualno srpski narod više stradao u Podrinju od bošnjačkog imajući u vidu predratni broj stanovnika

“Počinjena su zvjesrstva nad srpskim narodom u ovom kraju i nadamo se da će barem neki počinioci dočekati sudsku pravdu, a Božija ih sigurno čeka”,  poručio je Tomić.

On je pozvao na političko jedinstvo u odbrani ustavno-pravnog

poretka i nadležnosti Republike Srpske, te ravnopravnosti srpskog naroda u BiH.

Parastosu u Skelanima prethodilo je polaganje cvijeća i prisluživanje svijeća kod spomenika u obližnjim selima Ćosići i Kalimanići, čiji su stanovnici takođe, ubijeni na današnji dan prije 29 godina.

Јake muslimanske snage iz Srebrenice sa nekoliko hiljada vojnika pod komandom Nasera Orića, upale su na današnji dan 1993. godine u zoru u srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće i još neka, a zatim i Skelane, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što je srpsko.

Namjera im je bila da izvrše etničko čišćenje i potpuno zatru tragove srpskog života i postojanja na ovom prostoru, što potvrđuje skrnavljenje srpskih grobalja – lupanje krstova i nadgrobnih spomenika.

Na današnji dan 1993. godine ubijeno je 69 stanovnika ovog kraja, a dvije trećine nastradalih bili su civili, među kojima nekoliko djece i 15 žena.

Ranjeno je 165 mještana. Od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim kazamatima, a njih četvoro još se vode kao nestali.

(A.M.)