Vijesti 13.03.2016.

Obilježeno 70 godina od hapšenja Draže Mihalovića, Ravnogorci kamenom na novinare

ČITANJE: 4 minute
kamen na novinare ravnogorci
Oko 600 članova i simpatizera Ravnogorskog pokreta Republike Srpske i Srbije obilježilo je danas u mjestu Draževina kod Višegrada 70 godina od kada su pripadnici Ozne uhapsili generala Dražu Mihailovića.

Ravnogorci i poklonici djela Draže Mihailovića prisustvovali su parastosu na Spomen-obilježju generalu i njegovim pratiocima kapetanu Nikoli Majstoroviću, majoru Dragiši Vasiljeviću i poručniku Blagoju Kovaču, podignutom u Draževini, gdje je general uhapšen 13. marta 1946. godine, a njegovi saborci ubijeni.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske Dušan Sladojević rekao je da je poruka iz Draževine poruka mira, poruka ravnogorske ideje i poruka slobodarstva.

-To je naša tradicija na koju smo ponosni i mi želimo da poručimo svima da smo ponosni što smo Srbi, da se nemamo čega stidjeti i da poštujemo sve one koji poštuju nas- istakao je Sladojević.

Vojvoda Slavko Aleksić rekao je da je na današnji dan, na ovim prostorima, na prevaru uhvaćen đeneral zajedno sa svojom pratnjom i potom osuđen na smrt i strijeljan.

-Ovdje je strijeljana demokratija, sloboda, dinastija. Oni su mislili da će smaknućem đenerala Draže smaknuti ono što je on propagirao i što je bio- naveo je Aleskić.

8H53@04

On je istakao da djecu treba učiti da pišu ćirilicu, da govore srpskim jezikom i da uče da su Srbi.

-Narod koji ima Svetog Savu, ruku Svetog Jovana Krstitelja, koji ima Visoke Dečane, Cara Dušana, taj narod nije blizak uništenju već vaskrsenju, a pozivam vas da zajedno sačuvamo našu otadžbinu Republiku Srpsku i neokaljanu je predamo našim potomcima- dodao je Aleksić.

Aleksić je rekao da borci imaju veliki zadatak, a to je pronalaženje groba đenerala Draže.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta iz Srbije Peđa Bogićević rekao je da su ravnogorci sa te strane Drine spremni da dođu i pomognu braći u očuvanju svoje otadžbine.

-Oreol oko đenerala Draže sve je veći i neprijatelji koji su mislili da će njegovom smrću ubiti njegovo ime, prevalili su se, a dokaz za to su svi ljudi koji obilježavaju ovaj dan – naveo je Bogićević.

Na skupu u Draževini bili su i pripadnici Ravnogorskog pokreta sa Kosova i Metohije.

??????????????????????????????????????????????????????????????

Prije polaska u Draževinu, u Višegradu su delegacije opštinske Boračke organizacije Višegrad, delegacije iz Srbije, delegacija Boračke organizacije Republike Srpske i Boračke organizacije iz Kozarske Dubice položile cvijeće na centralni spomenik poginulim borcima u Višegradu.

Ravnogorci kamenom na novinare

Pripadnici ravnogorskog pokreta su u okolini Višegrada napali ekipu N1, prenosi portal ove medijske kuće.

Ekipa N1 je oko pola 2 stigla u Draževinu, gdje se u jednom šatoru održavao ručak povodom 70 godina od hapšenja četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihajlovića.

Ova novinarska ekipa je prišla putu koji vodi do šatora, u kojem su se nalazili mlađi momci u crnim odijelima i pripadnici Ravnogorskog pokreta.

-Pitali smo ih da nam daju izjave, na šta su nas pitali odakle dolazimo, i kada smo rekli da smo iz Sarajeva, kazali su kako ne mogu davati izjave. Stariji gospodin je tada prišao te tražio legitimaciju. Pokazali smo lične karte i onda je rekao da ne možemo snimati. Kada smo pitali zašto, rekao je samo da jednostavno ne možemo- rekla je reporterka N1 Adisa Ibrahimović, prenosi ovaj medij.

Nakon toga su se odmakli na drugi put te su odlučili da snime par kadrova iz daljine.

-Napad se desio tako da nismo to ni primijetili. Pojavio se stariji čovjek visok dva metra i zaletio se na snimatelja Alena i počeo ga udarati kamerom po glavi. Prišla sam i govorila i molila ga da to ne radi, onda se okrenuo prema meni i počeo me udarati mikrofonom po glavi. Kada mu je ispao mikrofon, okrenuo se prema snimatelju i potrčao s njim. Prišao nam je i drugi, takođe stariji čovjek i govorio strašne stvari. U to se uključila i jedna žena- govori Ibrahimović, prenosi N1.

Svađu su zaustavili mladići iz Srbije.

-Momci iz Srbije su poletjeli prema nama i počeli da nas brane i da nas guraju od čovjeka i utrpali su nas u auto, nakon čega su počeli i drugi da dolaze. Napravili su nam prostor da odemo i kroz prozor su nam se izvinili i rekli da im je žao što se to desilo, da to nije stav njih i da je to djelo pojedinca i da to nikad ne bi uradili- ispričala je reporterka N1.

(N1/Agencije)