Biznis 18.11.2019.

OBJAVIĆE PONUDU: NES d.o.o. Banjaluka zainteresovan za preuzimanje Krajinapetrola

NES d.o.o. Banja Luka objaviće ponudu za preuzimanje Krajinapetrola, nakon što je vlasnički udio u ovoj kompaniji prošle sedmice povećao na 32,2 posto, izvještava Indikator.ba.

U obavijesti dostavljenoj Banjalučkoj berzi NES obavještava da je sticanjem dionica Krajinapetrola nastala obaveza za preuzimanje svih akcija s pravom glasa banjalučke naftne kompanije.

NES je najavio da će ponuda za preuzimanje biti objavljena u roku, pod uslovima i na način koji je propisan Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava.

NES je 13. novembra kupio paket akcija koje je prodalo preduzeće Petrobart Holdings Ltd a koje je posjedovalo udio od 25,2 posto u Krajinapetrolu.

Transakcija je iznosila 2,3 miliona KM, odnosno 0,67 KM po akciji. Budući da je NES doo ranije posjedovao 5,2 posto akcija Krajinapetrola, sa kupljenim akcijama vlasnički udio povećao je na 32,2 posto i time postao drugi najveći akcionar ove banjalučke naftne kompanije.

Istovremeno, intresovanje za Krajinapetrol pokazuje i INA kojoj je Vlada Republike Srpske dozvolila da izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća.

Vlada RS je, prema portalu Capital.ba, spremna da proda državni udio u Krajinapetrolu, a prodaju akcija prema riječima resornog ministra Petra Đokića obavit će Investiciono–razvojne banke Republike Srpske na osnovu pravila prodaje na berzi.

INA ima udio od 9,7% u Krajinapetrolu i treći je najveći akcionar Krajinapetrola.

(indikator.ba)