Region 22.02.2023.

Objavljen agenda za susret Briselu: Vučić i Kurti prvo odvojeno sa Boreljom i Lajčakom 

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastaće se u ponedjeljak u Briselu u okviru najnovije runde dijaloga Beograda i Prištine. Specijalni predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, uz specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, održaće prvo odvojene sastanke s početkom u 15 sati, nakon čega se očekuje i trilaterala, objavljeno je na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Kako se navodi, i Vučić i Kurti su potvrdili učešće, a u fokusu sastanka biće evropski prijedlog za normalzaciju odnosa između Beograda i Prištine, prenosi Euronews Srbija.

Nakon sastanka planirana je konferencija za novinare visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja.

Sastanak između dvojice visokih predstavnika zakazan je u trenutku dok su obojica bila u Minhenu na bezbjednosnoj konferenciji. U fokusu će, kako je naznačeno, biti evropski prijedlog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, kom su zasad dvije strane podršku dale samo načelno.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će biti u Briselu sljedeće nedjelje i da će uvijek ići da razgovara, ali, kako je rekao, sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem nema nikakvih razgovora.

“Biće naravno reči o ZSO zato što ću ja o tome da govorim, a moraće da govore i evropski predstavnici, a što se njega tiče, on to nikada ne bi formirao. Kurti će da ide sa varijantom: ‘da, ja prihvatam sve, ali prvo Srbija nas da prizna, a mi ćemo odmah da formiramo ZSO”, rekao je Vučić za TV Pink.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da na sastanku u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji je najavljen za 27. februar  u Briselu, neće biti riječi o Zajednici srpskih opština (ZSO), prenosi Kljankosova.

Kurti je rekao da od posrednika u dijalogu očekuje da se pridržavaju evropskog prijedloga i da se “ne fokusiraju na interese jedne strane”. On je rekao da će na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o evropskom prijedlogu.