Biznis 11.09.2020.

OBJAVLJEN IZVJEŠTAJ KOJI OTKRIVA ŠOKANTNE PODATKE Revolucionarni električni kamion Nikola je velika prevara?

ČITANJE: 3 minute

Finansijska kompanije Hindenburg research juče je objavila izvještaj u kojem tvrdi da je njegov osnivač počinio niz prevara kako bi povećao vrijednost kompanije, pa bi se samim tim startup za proizvodnju električnih kamiona Nikola Corporation (NC) mogao naći u ogromnim problemima.

Izvještaj se temelji na pravnim dokumentima, porukama i snimljenim telefonskim pozivima.

NC je kompanija koja razvija revolucionarni kamion Nikola One, čija bi pogonska ćelija bazirana na vodiku stvarala električni napon za pokretanje motora. Tim izumom, tvrdili su u startupu, ne bi bilo potrebe za punjenje baterije na punionicama, prenosi Index.hr.

NC je, inače, ovog jula izašao na berzu te dosegao procijenjenu vrijednost od 26,3 milijarde dolara. Početkom ove sedmice objavili su i saradnju s američkim gigantom General Motorsom, koji bi trebao preuzeti 11 posto kompanije. NC bi u suradnji s GM-om trebao razvijati novi električni pick-up po imenu Nikola Badger. Osim s GM-om, NC je sklopio partnerstvo i s njemačkim Boschom, itekako velikom i značajnom kompanijom.

No u spomenutom izvještaju se tvrdi kako je osnivač NC-a Trevor Milton pomoću obmana manipulisao percepcijom javnosti o kompaniji. Uz to je sklopio partnerstva s ozbiljnim igračima u autoindustriji te je tako napumpao vrijednost tvrtke. Ipak, Hindenburg je tzv. short-seller NC-a, što znači da će oni profitirati padom dionica pa izvještaj treba uzeti uz oprez.

Autori tvrde da su u istraživanje krenuli nakon što je Bloomberg objavio tekst o tome kako je NC precijenio mogućnosti kamiona Nikola One.

U izvještaju se navodi kako je Milton uspjeh postigao na temelju lažnih tehnologija i precijenjenih poslovnih ugovora. Takođe se tvrdi da kamion Nikola One nikad nije bio u voznom stanju. Za pokazni video kamiona tvrde da je sniman na nizbrdici te da pomoću trikova u snimanju izgleda realno. Ustvari, tvrde, uopšte nije vozio na vlastiti pogon. Osim toga, tvrde kako je dio tehnologije ugrađen u kamion zapravo maketa.

Iz Hindenburga takođe tvrde kako su im bivši zaposlenici NC-a rekli da kamioni nikad nisu imali pogonske ćelije, što je 2016. godine potvrdio i Bloomberg. Tada je NC putem live streama prenosio predstavljanje kamiona, tvrdeći da ga pokreće vodik, dok ga je ustvari pokretao prirodni plin.

No Milton nije lagao samo o tehnologiji u kamiona. Jedan od razloga uspjeha kompanije je i tvrdnja da mogu jeftino nabaviti i proizvoditi vodik za kamione, no čini se da je i to laž jer NC nema tvornicu za proizvodnju vodika, a Milton je to krajem ljeta i priznao.

Nakon objave izvještaja na Twitteru se javio i osnivač NC-a Trevor Milton koji je napisao da zna ko je finansirao izvještaj te da će se o svemu oglasiti za par sati.

(A.M/banjaluka.net)