Svijet 21.03.2023.

Objavljen novi plan EU za zabranu dizelaša i benzinaca

ČITANJE: 3 minute

Evropska komisija predložila je dozvolu prodaje novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem i nakon 2035. ako su klimatski neutralna e-goriva, pokazao je dokument u koji je uvid imala britanska agencija Rojters.

Popuštajući pod njemačkim pritiskom, Komisija je sugerisala da bi takva vozila mogla biti među dopuštenima od 2035. pod uslovom da se novim tehnološkim rješenjima onemogući njihova vožnja ako se koriste druga goriva, a ne ekološka, proizlazi iz prijedloga Komisije njemačkom ministarstvu saobraćaja.

Ono je u ponedjeljak saopštilo da razgovori s Komisijom o planiranoj zabrani novih motora s unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. napreduju, alida ne može reći kada će dogovor biti postignut.

Protivljenje Njemačke

Nakon višemjesečnih pregovora, Evropski parlament, Evropska komisija i države članice Evropske unije prošle godine pristali su na zakon koji bi od 2035. onemogućio prodaju automobila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.

Ali, Njemačka je ovaj mjesec u zadnji čas objavila protivljenje, tražeći da se nakon tog datuma dopusti prodaja novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem ako ih pokreću e-goriva.

Francuska ministrica evropskih poslova odbacila je njemačko protivljenje zakonu prema kojem bi novi automobili koji se prodaju u EU od 2035. morali imati nultu emisiju CO2, i rekla je da treba podržati raniji sporazum.

“Treba da se držimo onoga što je dogovoreno. Ne sumnjam da će Nijemci pronaći dogovor sa svojim kolegama o tome”, rekla je francuska ministrica Laurence Boone novinarima u Briselu.

Vremena nema još puno

Komisija ima malo manevarskog prostora da postigne dogovor budući da je Evropski parlament rekao da neće ponovo otvarati konačni tekst dogovoren prošle godine. A ostalo je još jako malo vremena prije europskih izbora iduće godine. “Ne možemo si dopustiti ni da budemo dovedeni u vremenski stisak jer nismo mi ostavili to pitanje otvorenim mjesecima”, rekao je ranije njemački ministar prometa Volker Wissing, tvrdeći da je Komisija trebala riješiti to pitanje prošlo ljeto.

Prijedlozi da se osnuje radnu grupu koja bi razmotrila opcije za e-goriva i dogovorila da se zakon ponovno preispita 2026, što je uobičajena praksa za EU zakone, isto tako nisu bili prihvatljivi. “Oni nisu ono što nama treba”, rekao je Wissing.

Ali Francusku ne zanima promjena mjere za čiji je dogovor trebalo gotovo dvije godine teških pregovora i koja je finalizirana tokom francuskog predsjedanja Savjetom  EU prošle godine. Odugovlačenje plana “nije ekonomski koherentno, industrijski je opasno, nije u našem nacionalnom interesu, nije u interesu naših nacionalnih proizvođača i povrh svega nije u interesu planete”, poručili su Francuzi.

Francuska se u tom sporu slaže s drugim zemljama koje podržavaju cilj za čiste automobile od 2035. poput Španije, Belgije, Švedske, Danske, Irske i Holandije. Spor podriva nastojanja Evrope da bude globalni lider u smanjenju emisija stakleničkih gasova i rizikuje da preraste u šire rasprave o ravnoteži sile u evropskoj politici.

(Agencije)