Politika 12.10.2021.

OBJAVLJEN U SLUŽBENOM GLASNIKU: Potpisan ukaz o neprimjenjivanju Inckove odluke

ČITANJE: 2 minute

U Službenom glasniku Republike Srpske u utorak popodne je objavljen Ukaz predsjednice RS Željke Cvijanović o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

To znači da Zakon o neprihvatanju odluke visokog predstavnika stupa na snagu u srijedu, odnosno dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku RS, prenosi Oslobođenje.

Podsjećamo, bivši visoki predstavnik Valentin Inzko pred kraj je mandata nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, prema kojem je “kažnjivo negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima”.

– Proglašavam Zakon o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH koji je Narodna skupština RS usvojila na Dvadesetoj posebnoj sjednici održanoj 30. jula 2021. godine, navedeno je u Ukazu Željke Cvijanović.

Ovaj Zakon sadrži svega tri člana. U članu 1. se navodi da se “Odluka Visokog predstavnika neće primjenjivati na teritoriji RS”. U članu 2. piše da “nadležni organi RS neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primjene Odluke Visokog predstavnika. Član 3. precizira da će Zakon RS stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Osim ovog Ukaza, predsjednica RS je potpisala i Ukaz o proglašavanju Zakona o dopunama Krivičnog zakona RS u kojem se zabranjuje javno izrugivanje Republike Srpske.

– Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine, piše u Zakonu.

Ako je ovo djelo izvršeno “na način da se RS označi kao agresorska ili genocidna tvorevina, ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”. Ako, pak, ovo učini osoba iz institucija ili službeno lice, kaznit će se kaznom zatvora od dvije do deset godina. I ovaj Zakon stupa na snagu dan nakon objave u Službenom glasniku RS, što znači da je od srijede zabranjeno omalovažavati institucije RS, piše Istraga.ba.

(SB)